Preskoči na glavni sadržaj

Postovi

Prikazuju se postovi od svibanj, 2012

Jagode: 4° Prhki kolač s jagodama/ Strawberries: 4° Crisp Cake with Strawberries

For Recipe in English go down
Vraćam se ponovno jagodama s ovim jednostavnim i finim kolačem. Prhko tijesto je prema maminom receptu za pitu s orasima, a ideja za kremu iz nadjeva iz časopisa Čarolija okusa. Ovaj recept je još jedna od mojih ulaznica za igru Ajme, koliko nas je na temu jagoda domaćice s bloga Pans and pots .


Sastojci: Za prhko tijesto: 350 g brašna, 160 g šećera, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer, 200 g maslaca/margarina, 1 jaje. Za nadjev:
-krema: 1 kiselo vrhnje, 100g šećera, 1 jaje, čep arome vanilije (ili žličica vanilin šećera), žličica gustina
-oko 200g jagoda. Za posipanje: šećer u prahu. Priprema
1. Umijesiti tijesto od sastojaka, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku oko 20 minuta. Dok se tijesto hladi, oprati jagode, iscijediti ih, prepoloviti i ostaviti sa strane.
2. Izvaljati tijesto u limu, izravnati i izbockati vilicom. Tijesto staviti peći na 170°C na 10 minuta.

3. U međuvremenu pripremiti kremu:  pomiješati kiselo vrhnje, šećer, jaje, aromu va…

Adaptacija recepata: sočna piletina sa začinskim biljem i rižoto iz snova/ Adaptation of recipes:Juicy Chicken with Herbs and Risotto from Dreams

For Recipe in English go down
Vjerojatno sam već dosadila s jagodama pa slijede dva slana recepta, ali se jagode vraćaju uskoro Blogerica s bloga Milin kuvar/Mila's Cookbook organizirala je nagradnu igru čiji je cilj bio inspirirati se njezinim receptima, odnosno adaptirati i izmijeniti neki njezin recept. Ja sam se odlučila za sljedeće recepte: Sočna piletina sa začinskim biljem i Rižoto iz snova. Nisam dobila nagradu u nagradnoj igri, ali smo se doma fino najeli


Sočna piletina sa začinskim biljem (moja adaptacija, original recepta na gornjem linku)
Sastojci:
2 manja komada pilećeg mesa
2 grančice svježeg ružmarina
1 grančica svježeg mažurana
nekoliko listića bosiljka
2 žličice soli
nekoliko zrna papra i malo mljevenog papra
oko 50 ml maslinovog ulja
2 žlice salse od rajčice
oko 50 ml bijelog vina
3-4 češnja češnjaka
pola mrkve

komad papira za pečenje i aluminijske folije za pokrivanje.


Priprema:
Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. U posudu za pečenje staviti ku…

Jagode: 3° Torta ''Jagota''

For recipe in English go down
Još jedan post s temom jagoda. Napokon sam iz zamrzivača izvukla ricottu i odlučila napraviti tortu. Biskvit je adaptacija bakina recepta, krema recepta iz dr. Oetkera, a za ukrašavanje je jednostavno upotrijebljen šlag. Torta je dobila ime spajanjem dvaju glavnih sastojaka: jagoda + ricotta. Ovaj recept je još jedna od mojih ulaznica za igru Ajme, koliko nas je na temu jagoda domaćice s bloga Pans and pots .




Sastojci za biskvit: 3 jaja, 30 dag šećera, 1 vanilin šećer, 1.5 dcl ulja, 2 dcl mlijeka, 25 dag brašna, 1 prašak za pecivo, 50 g naribane gorke čokolade, 1 čep ruma. Sastojci za kremu: 250 g ricotte, 40 dag jagoda, pola limuna, 1 paketić želatine, 5 dag šećera u prahu.


Za ukrašavanje: 2 praška za šlag, 300 ml mlijeka, po želji crvena prehrambena boja.

Priprema:
1. Najprije istući jaja pa im dodati šećer pomiješan s vanilin šećerom. Zatim dodati ulje i mlijeko te brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju dodati naribanu gorku čokoladu i…

Jagode: 2°Domaća marmelada od jagoda/Strawberries: 2° Homemade Strawberry Jam

For recipe in English go down. Pravljenje marmelade je, po mom mišljenju, najbolji način da se iskoristi višak voća koje je počelo polagano truliti. Malo sam proučavala maminu knjigu s receptima za ukuhavanje i upute na džemfixu i nastala je ova jednostavna i fina marmelada od jagoda. Ovaj recept je još jedna od mojih ulaznica za igru Ajme, koliko nas je na temu jagoda domaćice s bloga Pans and pots .


Sastojci: 600 ml pirea od jagoda, 1 žlica limunovog soka, 1 vanilin šećer, 400 g šećera, 1 džemfix (dr. Oetker).


Priprema:
Jagode očistiti, nasjeckati i izmiksati da se dobije 600ml pirea od jagoda. Pire od jagoda pomiješati s limunovim sokom i vanilin šećerom i ostaviti sat vremena.
Nakon sat vremena mješavini dodati džemfix pomiješan s 2 žlice šećera. Staviti kuhati i neprestano miješati. Čim zavrije dodati preostali šećer i kuhati dok se ne počne zgušnjavati. Marmeladu uliti u prethodno zagrijane staklenke.

Recipe: Ingredients: 600 mlofstrawberrypuree, 1 tablespoon of lemonj…

Jagode: 1° sirup od jagoda i puding od jagoda/Strawberries: 1° Strawberry Syrup and Strawberry Pudding

For recipes in English go down
Jagode u mom vrtu su pune plodova tako da ih ni ne stignemo pojesti pa sam ''višak'' upotrijebila ''u kulinarske svrhe''. Ovo je jedna od mojih ulaznica za igru Ajme, koliko nas je na temu jagoda domaćice s bloga Pans and pots .


Sirup od jagodaSastojci: 1 šalica jagoda, pola šalice vode, 2 žlice šećera, 1 žlica limunovog soka.
Priprema:
Jagode oprati, nasjeckati i usitniti štapnim mikserom. Pire od jagoda kuhati s vodom, šećerom i limunovim sokom do vrenja. Uliti u staklenu bocu i čuvati u hladnjaku.

 Sirup možete poslužiti kao preljev za jagode sa šlagom:


Sirup sam iskoristila i za pripremu pudinga od jagoda. Recept za puding je s bloga Laka kuharica. Slijedi moja adaptacija recepta:
Puding od jagoda
Sastojci: 2 žlice gustina, pola šalice šećera, prstohvat soli, 1 šalica mlijeka, 1 jaje, pola šalice sirupa od jagoda.
Priprema:
Gustin, šećer i sol pomiješati. Jaje istući s mlijekom pa dodati sirup od jagoda. S…

Limunsko osvježenje/The Citric Refreshment

For recipe in English go down Biskvit je skoro isti kao biskvit mornarskog kolača.
Sastojci: 3 bjelanjka, 30 dag šećera, 1 vanilin šećer, 1.5 dcl ulja, 3 dcl mlijeka, 1-2 žičice naribane korice limuna, 30 dag brašna, 1 prašak za pecivo. Biskvit sam pekla u dosta velikom limu (cca 42x29) pa ako pečete u manjem limu bolje napraviti smanjiti količinu sastojaka ako ne želite da biskvit bude previsok (npr. 2 bjelanjka, 20dag šećera, 1 dcl ulja, 2dcl mlijeka, 20 dag brašna – prašak i vanilin šećer ostaju u istoj količni).

Krema od sira i limuna: 500 g svježeg kravljeg sira, 1 prašak za šlag = cca 500 ml šlaga, naribana korica limuna, sok jednog limuna, 15 dag šećera, 1 vanilin šećer, 1 paket želatine u prahu.
Za ukrašavanje: 1 prašak za šlag = cca 500 ml šlaga, žuta prehrambena boja, oblici za kekse.


Priprema: Bjelanjke istući sa šećerom pomiješanim s vanilin šećerom. Dodati ulje pa brašno pomiješano s praškom za pecivo. Zatim dodati mlijeko i na kraju naribanu koricu limuna.
B…

Mornarski kolač/Seaman cake

For recipe in English go down
Kad je nastao ovaj kolač, nije imao ime pa sam pomoć u imenovanju kolača potražila od mojih ''fanova'' na fejsu. Tamara s bloga What's for dessert predložila je da se zove mornarski kolač zbog toga što je na pruge i sadrži rum što je kao mornarsko piće. Ime i objašnjenje mi se svidjelo i tako je ovaj kolač postao mornarski kolač, hvala Tamari još jednom.


Sastojci:
Za biskvit ili dvije kore biskvita: 2 bjelanjka, 20 dag šećera, 1 vanilin šećer, 1 dcl ulja, 2 dcl mlijeka, malo naribane korice limuna, 20 dag brašna, jedan prašak za pecivo, 1 čep ruma.
Slastičarska krema: 2 žutanjka, ,malo naribane korice limuna, 25 g brašna, 65 g šećera, 250 ml mlakog mlijeka.
Čokoladna krema s rumom: 100 g gorke čokolade, 1 prašak za šlag = 125 ml šlaga, 1 čep ruma.

Priprema:
Najprije pripremiti čokoladnu kremu s rumom. Rastopiti čokoladu na pari i istući jedan prašak za šlag. Šlagu dodati rastopljenu čokoladu i rum te ostaviti u hladnjaku …