Jagode: 3° Torta ''Jagota''

For recipe in English go down
Još jedan post s temom jagoda. Napokon sam iz zamrzivača izvukla ricottu i odlučila napraviti tortu. Biskvit je adaptacija bakina recepta, krema recepta iz dr. Oetkera, a za ukrašavanje je jednostavno upotrijebljen šlag. Torta je dobila ime spajanjem dvaju glavnih sastojaka: jagoda + ricotta. Ovaj recept je još jedna od mojih ulaznica za igru Ajme, koliko nas je na temu jagoda domaćice s bloga Pans and pots .




Sastojci za biskvit: 3 jaja, 30 dag šećera, 1 vanilin šećer, 1.5 dcl ulja, 2 dcl mlijeka, 25 dag brašna, 1 prašak za pecivo, 50 g naribane gorke čokolade, 1 čep ruma.
Sastojci za kremu: 250 g ricotte, 40 dag jagoda, pola limuna, 1 paketić želatine, 5 dag šećera u prahu.


Za ukrašavanje: 2 praška za šlag, 300 ml mlijeka, po želji crvena prehrambena boja.

Priprema:
1. Najprije istući jaja pa im dodati šećer pomiješan s vanilin šećerom. Zatim dodati ulje i mlijeko te brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju dodati naribanu gorku čokoladu i rum. Miješati dok se smjesa ne sjedini. Tortu peći oko 45 min na 180C. Ostaviti biskvit da se ohladi pa prerezati na pola.
2. Jagode oprati, nasjeckati na komadiće. Naribati koricu i iscijediti sok od pola limuna. Ricottu pomiješati s koricom i sokom od limuna te šećerom u prahu. Pripremiti želatinu, dodati je ricotti i pomiješati te dodati nasjeckane jagode. Ostaviti da se malo stvrdne pa premazati kremom polovicu biskvita. Tortu staviti u hladnjak da se hladi.

3. Istući šlag. Tortu premazati šlagom i ukrasiti. Možete u mali dio šlaga dodati crvenu prehrambenu boju i time ukrasiti tortu. Tortu ostaviti u hladnjaku da se stvrdnjava oko 2 sata.


Svjeti: Ricottu možete zamijeniti svježim sirom s vrhnjem. Ja sam imala samo 250g ricotte pa je bilo malo kreme pa bi bilo bolje staviti još ricotte, a time i jagoda.

Recipe:
Ingredients for biscuit: 3 eggs, 30 g sugar, 1 vanilla sugar, 1.5 dl of oil, 2 dl of milk, 25 g flour, 1 baking powder, 50 g grated bitter chocolate, 1 cap of rum.

Ingredients for cream: 250 g ricotta, 40 g of strawberries, half lemon, 1 packet of gelatin, 5 g of powdered sugar.

For decoration: 2 pacages of powdered cream, 300 ml milk, optional red food color.

Preparation:
1. First beat the eggs, add sugar mixed with vanilla sugar. Then add oil and milk and flour mixed with baking powder. Finally add the grated bitter chocolate and rum. Mix until the mixture is united. Bake the cake for about 45 min at 180C. Allow cake to cool and cut in half.

 2. Wash strawberries, chopped into small pieces. Grate the zest and squeeze juice from half lemon. Ricotta mixed with zest and lemon juice and powdered sugar. Prepare the gelatin, add the ricotta and mix and add the chopped strawberries. Allow to harden slightly and smear the cream on one half biscuit and pass the other half of biscuit. Put the cake in the refrigerator to chill.

 3. Beat cream. Smear the cake with whipped cream and garnish. You can in a small part of whipped cream add red food color and decorate the cake. Leave cake in refrigerator to harden for about 2 hours.

Primjedbe

  1. Divna je! Mnogo mi se svidja... :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Super je,volim sve sa jagodama.

    OdgovoriIzbriši
  3. samo nižeš recepte s jagodama kao i ja!!divne su i treba ih maksimalno iskoristit jer vrlo kratko traju. sve mi se sviđa i torta i marmelada i puding!

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala vam, baš mi je drago da vam se sviđa :)

    OdgovoriIzbriši
  5. I meni se mnogo dopada! Divne fotke, presjek izgleda fantastično!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar