Preskoči na glavni sadržaj

Mornarski kolač/Seaman cake

For recipe in English go down
Kad je nastao ovaj kolač, nije imao ime pa sam pomoć u imenovanju kolača potražila od mojih ''fanova'' na fejsu. Tamara s bloga What's for dessert predložila je da se zove mornarski kolač zbog toga što je na pruge i sadrži rum što je kao mornarsko piće. Ime i objašnjenje mi se svidjelo i tako je ovaj kolač postao mornarski kolač, hvala Tamari još jednom.


Sastojci:
Za biskvit ili dvije kore biskvita: 2 bjelanjka, 20 dag šećera, 1 vanilin šećer, 1 dcl ulja, 2 dcl mlijeka, malo naribane korice limuna, 20 dag brašna, jedan prašak za pecivo, 1 čep ruma.
Slastičarska krema: 2 žutanjka, ,malo naribane korice limuna, 25 g brašna, 65 g šećera, 250 ml mlakog mlijeka.
Čokoladna krema s rumom: 100 g gorke čokolade, 1 prašak za šlag = 125 ml šlaga, 1 čep ruma.

Priprema:
Najprije pripremiti čokoladnu kremu s rumom. Rastopiti čokoladu na pari i istući jedan prašak za šlag. Šlagu dodati rastopljenu čokoladu i rum te ostaviti u hladnjaku da se stisne.
Biskvit sam pekla u dva dijela jer sam znala da će ispasti niski pa da ne bih imala problema s rezanjem. Bjelanjak istući sa šećerom pomiješanim s vanilin šećerom. Dodati ulje pa brašno pomiješano s praškom za pecivo. Zatim dodati mlijeko i na kraju naribanu koricu limuna i rum.
Kore biskvita sam pekla oko 15 minuta. Ostaviti da se biskvit ohladi te pripremiti slastičarsku kremu.
Žutanjke istući sa šećerom, brašnom i mlakim mlijekom i koricom limuna. Staviti na vatru i miješajući kuhati dok se krema ne stisne, odnosno dok se ne počne odvajati od posude. Ostaviti da se krema ohladi pa namazati na biskvit. Preklopiti drugim biskvitom te namazati čokoladnom kremom od ruma. Ukrasiti potezima vilicom.

Recipe:
Ingredients:
For the biscuit or  two biscuits crust: 2 whites of eggs, 20 grams sugar, 1 vanilla sugar, 1 dl of oil, 2 dl of milk, a little grated lemon peel, 20 grams of flour, one baking powder, 1 cap of rum.
For passtry cream: 2 yolk, a little grated lemon peel, 25 g flour, 65 g sugar, 250 ml of lukewarm milk.
For chocolate cream with rum: 100 g bitter chocolate, 1 cream powder = 125 ml cream, 1 cap of rum.
Preparation:
First, prepare the chocolate cream with rum. Melt chocolate on vapor and beat a cream powder. Whipped cream add melted chocolate and rum and leave in refrigerator to squeeze.
I baked the biscuit in two parts because I knew it would turn out so low that I will have trouble with cutting. Beat whites of eggs with sugar mixed with vanilla sugar. Add oil and flour mixed with baking powder. Then add milk and finally grated lemon zest and rum.
I baked biscuit crust for about 15 minutes. Allow cake to cool and prepare the passtry cream.
Egg yolk beaten with sugar, flour and lukewarm milk and lemon zest. Put on the fire and cook stirring until the cream is not pressed, or until it starts to separate from the container. Allow to cool to the cream and spread on cake. Fold the other cake layer and spread with chocolate rum cream. Garnish with a fork moves.

Primjedbe

  1. Volim takve kolače, sočni su i kremasti :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Moram reći da su ti fotkice odlične...!!!Kolač pravi!

    OdgovoriIzbriši
  3. Fini kolac... Svidja mi se! :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Liker od trava

Moja nona (baka) radi različite likere, a ja sam odlučila napraviti liker od trave jer mi je taj nekako najbolji od njenih. Ovo nije obična travarica jer obiluje raznim okusima. Liker je lako napraviti, samo se skupe sastojci, pomiješaju i procijedi se. 

Sastojci: x 3 vrha ružmarina x 3 lista bosiljka (bašelka) x 3 lista koromača x 5 listova lovora (lavrika) x 5 listova kadulje (slavuja) x 60 listova limunske trave (erba luiđa) x 1 limun na kriške x 300g šećera x 1 litra rakije.
Priprema: 1. Sve sastojke pomiješati u posudi, zatvoriti posudu i ostaviti na mračnom mjestu 30 dana. 2. Nakon 30 dana procijediti i staviti u boce. Napomena: od ove količine sastojaka dobije se oko 1, 2 litre likera.

Jednostavni muffini i cupcakes

Frendicu sam za rođendan odlučila iznenaditi jednostavnim cupcakesima koji su mi se činili kao odlična zamjena za tortu s obzirom da su najprikladniji za jedenje u autu ili ispred auta prije izlaska. 
Kako sam najzadovoljnija bila receptom za mramorne muffine, opet sam se odlučila za taj recept samo što nisam radila mramorne muffine, već pola običnih i pola s kakaom.

Muffini Sastojci za 24 muffina: 4 jaja, 40 dag šećera, 1 vanilin šećer, 40 dag brašna, 1 prašak za pecivo, 2 dcl mlijeka, 2 dcl ulja, 2 čepa ruma + 1 žlica kakaa. 
Priprema:  1. Pomiješati jaja sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodati mlijeko i ulje. Na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i 2 čepa ruma.  2. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta. 3. Otprilike treba ostati pola smjese u koju onda dodajete žlicu kakaa i dobro pomiješate.  4. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta.

Cupcakes 
Muffine sam od…

Hladna tjestenina od tunjevine

Ovo je idealan ručak/večera za se osvježiti od vrućina koje su počele. 
Sastojci za 2-3 osobe:
x 200g tjestenine
x 80g-160g ocijeđene tunjevine iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog graška iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog slatkog kukuruza iz konzerve
x 4 žlice majoneze.
Zapravo bi među sastojcima trebalo biti 160g tunjevine jer je takva bila ideja. Naime, računala sam da imam dvije konzerve tunjevine, a kad sam krenula s miješanjem sastojaka ispostavilo se da je u hladnjaku samo jedna.

Priprema:
1. Skuhati tjesteninu prema uputama.
2. Staviti tjesteninu u veću posudu i dodati sve sastojke i dobro pomiješati.
3. Pustiti u hladnjaku da se ohladi oko sat vremena. Naravno, kome se ne da čekati da se ručak ohladi može pojesti toplo, okus je isto fin.



Ps. Ostalo mi je sada pola konzerve graška i pola konzerve kukuruza i ne znam što s time, ako netko ima ideju ili kakav recept neka slobodno preporuči :)