Preskoči na glavni sadržaj

Limunsko osvježenje/The Citric Refreshment

For recipe in English go down
Biskvit je skoro isti kao biskvit mornarskog kolača.
Sastojci: 3 bjelanjka, 30 dag šećera, 1 vanilin šećer, 1.5 dcl ulja, 3 dcl mlijeka, 1-2 žičice naribane korice limuna, 30 dag brašna, 1 prašak za pecivo. Biskvit sam pekla u dosta velikom limu (cca 42x29) pa ako pečete u manjem limu bolje napraviti smanjiti količinu sastojaka ako ne želite da biskvit bude previsok (npr. 2 bjelanjka, 20dag šećera, 1 dcl ulja, 2dcl mlijeka, 20 dag brašna – prašak i vanilin šećer ostaju u istoj količni).


Krema od sira i limuna: 500 g svježeg kravljeg sira, 1 prašak za šlag = cca 500 ml šlaga, naribana korica limuna, sok jednog limuna, 15 dag šećera, 1 vanilin šećer, 1 paket želatine u prahu.
Za ukrašavanje: 1 prašak za šlag = cca 500 ml šlaga, žuta prehrambena boja, oblici za kekse.


Priprema: Bjelanjke istući sa šećerom pomiješanim s vanilin šećerom. Dodati ulje pa brašno pomiješano s praškom za pecivo. Zatim dodati mlijeko i na kraju naribanu koricu limuna.
Biskvit peći oko 25 minuta. Ostaviti da se biskvit ohladi. U međuvremenu pripremiti kremu od sira i limuna. Istući šlag, sir pomiješati s limunovom koricom, sokom od limuna, šećerom i vanilin šećerom. Pripremiti želatinu prema uputama. U želatinu umiješati 4 žlice sirne smjese pa to primiješati ostaloj sirnoj smjesi. Odmah umiješati šlag i nanijeti na biskvit te izravnati ostaviti da se stvrdne u hladnjaku oko 1 sat vremena. Zatim pripremiti šlag i u njega dodati žutu prehrambenu boju (kapate dok ne dobijete željenu boju). Naravno, možete i samo šlag nanijeti na kolač i ukrasiti oblicima po želji utiskivanjem. Ostaviti da se hladi još najmanje 2 sata.


Recipe:
The biscuit is almost the same as the biscuit of the Seaman Cake.
Ingredients: 3 whites of egg, 30 g sugar, 1 vanilla sugar, 1.5 dl oil, 3 dl milk, 1-2 teaspoon grated lemon peel, 30 g flour, 1 baking powder. I baked the biscuit in quite a large sheet (about 42x29), so if you are cooking in a small tin, reduce the amount of ingredients if you do not want the cake to be too high (eg, 2 egg whites, 20dag sugar, 1 dl oil, 2 dcl of milk, 20 g flour - baking vanilla and sugar remain in the same colicky).
Cream of cheese and lemon: 500 g cottage cheese, cream powder 1 = about 500 ml cream, lemon zest, juice of one lemon, 15 g sugar, 1 vanilla sugar, 1 package of powdered gelatin.
To decorate: 1 powdered cream = about 500 ml of cream, yellow food color, forms for cookies.

Preparation: beat whites of egg  with sugar mixed with vanilla sugar. Add oil and flour mixed with baking powder. Then add the milk and finally grated lemon zest.
Bake the biscuit about 25 minutes. Allow cake to cool. In the meantime, prepare the cream of cheese and lemon. Beat cream, cottage cheese mix with lemon peel, lemon juice, sugar and vanilla sugar. Prepare gelatin according to instructions. In the gelatin mix 4 tablespoons of cheese mixture and this mixture add to the other cheese mixture. Immediately mix with cream and apply on the biscuit, straight and left to cure in the refrigerator about 1 hour. Then prepare whipped cream and add to it a yellow food color (drip until you get desired color). Of course, you can only apply the cream on the biscuit and decorate with injection forms for cookies. Allow to cool for at least 2 hours.

Primjedbe

  1. Ovo mi je se jako sviđa :) obožavam limun i sigurno ću probati :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo mi se puno svidja! Jako volim kombinaciju limuna i sira.

    OdgovoriIzbriši
  3. Fenomenalno izgleda! Jako mi se svidja kolac... :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Liker od trava

Moja nona (baka) radi različite likere, a ja sam odlučila napraviti liker od trave jer mi je taj nekako najbolji od njenih. Ovo nije obična travarica jer obiluje raznim okusima. Liker je lako napraviti, samo se skupe sastojci, pomiješaju i procijedi se. 

Sastojci: x 3 vrha ružmarina x 3 lista bosiljka (bašelka) x 3 lista koromača x 5 listova lovora (lavrika) x 5 listova kadulje (slavuja) x 60 listova limunske trave (erba luiđa) x 1 limun na kriške x 300g šećera x 1 litra rakije.
Priprema: 1. Sve sastojke pomiješati u posudi, zatvoriti posudu i ostaviti na mračnom mjestu 30 dana. 2. Nakon 30 dana procijediti i staviti u boce. Napomena: od ove količine sastojaka dobije se oko 1, 2 litre likera.

Jednostavni muffini i cupcakes

Frendicu sam za rođendan odlučila iznenaditi jednostavnim cupcakesima koji su mi se činili kao odlična zamjena za tortu s obzirom da su najprikladniji za jedenje u autu ili ispred auta prije izlaska. 
Kako sam najzadovoljnija bila receptom za mramorne muffine, opet sam se odlučila za taj recept samo što nisam radila mramorne muffine, već pola običnih i pola s kakaom.

Muffini Sastojci za 24 muffina: 4 jaja, 40 dag šećera, 1 vanilin šećer, 40 dag brašna, 1 prašak za pecivo, 2 dcl mlijeka, 2 dcl ulja, 2 čepa ruma + 1 žlica kakaa. 
Priprema:  1. Pomiješati jaja sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodati mlijeko i ulje. Na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i 2 čepa ruma.  2. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta. 3. Otprilike treba ostati pola smjese u koju onda dodajete žlicu kakaa i dobro pomiješate.  4. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta.

Cupcakes 
Muffine sam od…

Hladna tjestenina od tunjevine

Ovo je idealan ručak/večera za se osvježiti od vrućina koje su počele. 
Sastojci za 2-3 osobe:
x 200g tjestenine
x 80g-160g ocijeđene tunjevine iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog graška iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog slatkog kukuruza iz konzerve
x 4 žlice majoneze.
Zapravo bi među sastojcima trebalo biti 160g tunjevine jer je takva bila ideja. Naime, računala sam da imam dvije konzerve tunjevine, a kad sam krenula s miješanjem sastojaka ispostavilo se da je u hladnjaku samo jedna.

Priprema:
1. Skuhati tjesteninu prema uputama.
2. Staviti tjesteninu u veću posudu i dodati sve sastojke i dobro pomiješati.
3. Pustiti u hladnjaku da se ohladi oko sat vremena. Naravno, kome se ne da čekati da se ručak ohladi može pojesti toplo, okus je isto fin.



Ps. Ostalo mi je sada pola konzerve graška i pola konzerve kukuruza i ne znam što s time, ako netko ima ideju ili kakav recept neka slobodno preporuči :)