Preskoči na glavni sadržaj

Jagode: 4° Prhki kolač s jagodama/ Strawberries: 4° Crisp Cake with Strawberries

For Recipe in English go down
Vraćam se ponovno jagodama s ovim jednostavnim i finim kolačem. Prhko tijesto je prema maminom receptu za pitu s orasima, a ideja za kremu iz nadjeva iz časopisa Čarolija okusa. Ovaj recept je još jedna od mojih ulaznica za igru Ajme, koliko nas je na temu jagoda domaćice s bloga Pans and pots .


Sastojci:
Za prhko tijesto: 350 g brašna, 160 g šećera, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer, 200 g maslaca/margarina, 1 jaje.
Za nadjev:
-  krema: 1 kiselo vrhnje, 100g šećera, 1 jaje, čep arome vanilije (ili žličica vanilin šećera), žličica gustina
-  oko 200g jagoda.
Za posipanje: šećer u prahu.
Priprema
1. Umijesiti tijesto od sastojaka, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku oko 20 minuta. Dok se tijesto hladi, oprati jagode, iscijediti ih, prepoloviti i ostaviti sa strane.
2. Izvaljati tijesto u limu, izravnati i izbockati vilicom. Tijesto staviti peći na 170°C na 10 minuta.

3. U međuvremenu pripremiti kremu:  pomiješati kiselo vrhnje, šećer, jaje, aromu vanilije i gustin.
4. Nakon deset minuta izvaditi tijesto. Namazati nadjevom i posložiti polovice jagoda po nadjevu. Vratiti u pećnicu i peći još 25-30 minuta, odnosno dok se krema ne zgusne.
5. Ohladiti kolač i posipati šećerom u prahu.
Savjet: Jagode u kolaču možete zamijeniti i nekim drugim voćem ili udvostručiti količinu kreme.
Recipe
Ingredients:
For a crisp pastry: 350g flour, 160g sugar, 1 baking powder, 1 vanilla sugar, 200 g of butter / margarine, 1 egg.
For the filling:
- Cream: 1 sour cream, 100g sugar, 1 egg, 1 cap vanilla extract (or a teaspoon of vanilla sugar), 1 teaspoon of cornstarch
- Approximately 200g of strawberries.
For the sprinkling: powdered sugar.

Preparation
1. Knead the dough from the ingredients, wrap in a transparent foil and leave in refrigerator for about 20 minutes. While the dough cools, wash strawberries, squeeze them, halve and leave aside.
2. Roll out the dough in the tin, level and pierce with a fork. Put the doug in the oven to 170° C for 10 minutes.

3. In the meantime, prepare the cream: mix sour cream, sugar, egg, cornstarch and vanilla extract.
4. After ten minutes remove the dough. Spread the cream on the dough and put the strawberries on the filling. Return to oven and bake for another 25-30 minutes, or until the cream thickens.
5. Cool the cake and sprinkle with powdered sugar.
Advice: You can substitue the strawberries with any other fruit or double the amount of cream.

Primjedbe

  1. odlican, i ja sam pravila nesto vrlo slicno. Postavljam uskoro.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, baš me zanima kako si ti napravila :)

      Izbriši
  2. Jucer je moja mama pravila nesto slicno, ali tvoje je jos bolje.. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Baš mi se sviđa kolač.Volim ovakve kombinacije sa kiselom pavlakom.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovaj kolač ti je odličan. Pošalji mi molim te sve tvoje receptiće koje si odvojila za igru Ajme na mypanandpot@gmail.com
    Unapred ti hvala
    Zorica :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvla vam na lijepim komentarima :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Napravila sam danas kolač! Divan je! :)
    Opredelila sam se za varijantu duplog krema,
    i još sam odozgo dodala dve slatke pavlake (šlaga)
    i ispalo je božanstveno! Njam.... ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš mi je drago da Vam se kolač svidio :)

      Izbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Liker od trava

Moja nona (baka) radi različite likere, a ja sam odlučila napraviti liker od trave jer mi je taj nekako najbolji od njenih. Ovo nije obična travarica jer obiluje raznim okusima. Liker je lako napraviti, samo se skupe sastojci, pomiješaju i procijedi se. 

Sastojci: x 3 vrha ružmarina x 3 lista bosiljka (bašelka) x 3 lista koromača x 5 listova lovora (lavrika) x 5 listova kadulje (slavuja) x 60 listova limunske trave (erba luiđa) x 1 limun na kriške x 300g šećera x 1 litra rakije.
Priprema: 1. Sve sastojke pomiješati u posudi, zatvoriti posudu i ostaviti na mračnom mjestu 30 dana. 2. Nakon 30 dana procijediti i staviti u boce. Napomena: od ove količine sastojaka dobije se oko 1, 2 litre likera.

Jednostavni muffini i cupcakes

Frendicu sam za rođendan odlučila iznenaditi jednostavnim cupcakesima koji su mi se činili kao odlična zamjena za tortu s obzirom da su najprikladniji za jedenje u autu ili ispred auta prije izlaska. 
Kako sam najzadovoljnija bila receptom za mramorne muffine, opet sam se odlučila za taj recept samo što nisam radila mramorne muffine, već pola običnih i pola s kakaom.

Muffini Sastojci za 24 muffina: 4 jaja, 40 dag šećera, 1 vanilin šećer, 40 dag brašna, 1 prašak za pecivo, 2 dcl mlijeka, 2 dcl ulja, 2 čepa ruma + 1 žlica kakaa. 
Priprema:  1. Pomiješati jaja sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodati mlijeko i ulje. Na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i 2 čepa ruma.  2. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta. 3. Otprilike treba ostati pola smjese u koju onda dodajete žlicu kakaa i dobro pomiješate.  4. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta.

Cupcakes 
Muffine sam od…

Hladna tjestenina od tunjevine

Ovo je idealan ručak/večera za se osvježiti od vrućina koje su počele. 
Sastojci za 2-3 osobe:
x 200g tjestenine
x 80g-160g ocijeđene tunjevine iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog graška iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog slatkog kukuruza iz konzerve
x 4 žlice majoneze.
Zapravo bi među sastojcima trebalo biti 160g tunjevine jer je takva bila ideja. Naime, računala sam da imam dvije konzerve tunjevine, a kad sam krenula s miješanjem sastojaka ispostavilo se da je u hladnjaku samo jedna.

Priprema:
1. Skuhati tjesteninu prema uputama.
2. Staviti tjesteninu u veću posudu i dodati sve sastojke i dobro pomiješati.
3. Pustiti u hladnjaku da se ohladi oko sat vremena. Naravno, kome se ne da čekati da se ručak ohladi može pojesti toplo, okus je isto fin.



Ps. Ostalo mi je sada pola konzerve graška i pola konzerve kukuruza i ne znam što s time, ako netko ima ideju ili kakav recept neka slobodno preporuči :)