Preskoči na glavni sadržaj

Postovi

Prikazuju se postovi od travanj, 2012

Mramorni muffini/Marble muffins

For recipe in English go down
Klasični mramorni kolač napravila sam u obliku muffina. Nisam bila sigurna hoće li sve ispasti dobro s obzirom da to nije tijesto za muffine, ali pokazalo se zapravo da je i bolje od tijesta za muffine. Naime, muffini su bili tako fino mekani. Dosada kada sam radila muffine prema receptu za muffine, nisu baš tako izgledali, a ovi izgledaju baš muffinasto.


Sastojci: 4 jaja, 40 dag šećera, 1 vanilin šećer, 40 dag brašna, 1 prašak za pecivo, 2 dcl mlijeka, 2 dcl ulja, limunova korica, 1 čep ruma, 1 žličica kakaa.

Pomiješati jaja sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodati mlijeko i ulje. Na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo pa naribanu koricu limuna i čep ruma. Od dobivenog tijesta izdvojiti onoliko koliko želite pomiješati s kakaom.

U kalup za muffine uliti ''bijelo'' tijesto pa žlicom nanijeti tijesto pomiješanom s kakaom. Peći na 180C oko 25 minuta. Od ove se količine dobije 24 muffina.


Ps. Moram priznati da …

U znaku curryja i luka/In the sign of curry and onion

For Recipe in English go down
Danas nema nekog uvoda, već slijede tri recepta koja sadržavaju luk, a dva curry.

Okruglice
Sastojci: 500 g mljevenog svinjskog mesa, 1 žličica soli, malo papra, 3 žlice nasjeckanog luka, 1 žličica slatkog curryja, 2 žlice senfa.
Sastojke za okruglice pomiješati i oblikovati okruglice. Okruglice uvaljati u brašno i pržiti na ulju.


Curry umak
Sastojci: oko 100 ml vrhnja za kuhanje, šaka naribanog sira (gouda), 1 žličica slatkog curryja, 2 žličice luka.
Na paru staviti luk. Kada počne dobivati boju i lijepiti se za dno dodati vrhnje za kuhanje pa pomiješati. Dodati zatim naribani sir i curry te miješati dok se sir ne rastopi.
Salata od krumpira Sastojci: krumpir, luk, rokula, feta sir, maslinovo ulje, sol, papar. Krumpir oguliti, nasjeckati na kockice i skuhati.
Na maslinovom ulju popržiti luk te dodati kuhani krumpir. Posoliti i popapriti te držati na vatri dok krumpir ne upije maslinovo ulje. Poslužiti uz rokulu i feta sir.


Okruglice poslužit…

Jednostavni kolač/The Simple Cake

For recipe in English go down
Slijedi recept za jedan jednostavan, brz, lagan i fin kolač. Kada me uhvati želja za slatkim, najčešće ispečem palačinke. Kako mi se jedan dan nisu jele palačinke, ali nešto slatko jest, nastao je ovaj kolač. Kolač je svojom jednostavnošću i okusom oduševio svih.
Ovaj kolač je jednostavan ne samo po svojim sastojcima, već je jednostavan i za pripremiti. Može ga napraviti i netko tko nikad nije okušao u pripremi kolača – ovo je idealan prvi kolač za početnike.

Sastojci za tijesto: 2 jaja, 2 žlice tople vode, 20 dag šećera, 1 vanilin šećer, 1 dcl ulja, 2 dcl mlijeka, 20 dag brašna, 1 prašak za pecivo.
Sastojci za nadjev: marmelada od brusnice ili neka druga po želji.
Za posipanje: šećer u prahu.

Jaja i 2 žlice tople vode miješati dok se smjesa ne zapjeni. Zatim dodati šećer pomiješan s vanilin šećerom i miješati malo pa onda dodati ulje, mlijeko te brašno pomiješano s praškom za pecivo. Smjesu uliti u manji kalup i peći na 180C 20-25 minuta.…

Ciklus o šparogama: 3° Proljetna pizza/The cycle of asparagus: 3 ° The Spring Pizza

For recipe in English go down.Nakon duže pauze nastavlja se ciklus o šparogama – pizza sa šparogama.

Sastojci za tijesto: 400 g brašna, 1 kvasac u prahu, 1 žličica šećera, mlaka voda, ulje.
U malo mlake vode rastopiti kvasac sa šećerom i ostaviti da se digne. U brašno dodati malo ulja i kvasac koji se dignuo te mlaku vodu po potrebi. Umijesiti tijesto i ostaviti da se diže 20 minuta.

Sastojci za nadjev: 200 g salse/pasirane rajčice, 20 dag sira tilzita ili nekog drugog sira koji se fino topi, 15 dag šunke, vrhnje za kuhanje (odoka), 1 mozzarella, pršut (odoka), kuhane šparoge (odoka), ulje, origano.
Lim za pizzu namazati uljem. Tijesto za pizzu namazati salsom, posuti komadićima šunke, politi vrhnjem za kuhanjem, posuti naribanim sirom i origanom.
Staviti pizzu peći na 200c. Nakon 15 minuta izvaditi pizzu i u razmacima posložiti narezane krugove mozzarelle te na njih dodati šparoge. Vratiti u pećnicu na još 4 minute. Izvaditi iz pećnice i po pizzi posložiti kriške pršuta. Vra…

Mramorna rolada/The marble rolls

For recipe in English go down
Nakon dva posta o šparogama odlučila sam napraviti malu pauzu od tog ciklusa recepata da ne dosadim sa šparogama. Ovaj sam vikend radila jednu, zapravo dvije rolade, pa slijedi jedan slatki post. Inspiracija za roladu bio je mramorni kolač.


Preporučam najprije napraviti kreme za rolade kako bi se stigle ohladiti. Količine krema su za dvije rolade. Za jednu roladu potrebno je pola doze krema.
Krema od vanilije: 2 praška za puding s okusom vanilije, 6 žlica šećera, 500 ml mlijeka, 250 g omekšanog maslaca.
Praškove za puding pomiješati sa šećerom i 8 žlica mlijeka izdvojenog od 500 ml mlijeka. Prašak se treba rastopiti i treba paziti da nema grudica. Ostatak mlijeka staviti kuhati i dodati rastopljeni prašak. Kuhati kao kad se kuha puding. Kad se smjesa počne odvajati od posude, maknuti sa štednjaka, pokriti prozirnom folijom da se ne stvrdne gornji sloj i ostaviti da se hladi. Kada se krema ohladi pomiješati je s omekšanim maslacem.
Čokoladna…