Preskoči na glavni sadržaj

Jednostavni kolač/The Simple Cake

For recipe in English go down
Slijedi recept za jedan jednostavan, brz, lagan i fin kolač. Kada me uhvati želja za slatkim, najčešće ispečem palačinke. Kako mi se jedan dan nisu jele palačinke, ali nešto slatko jest, nastao je ovaj kolač. Kolač je svojom jednostavnošću i okusom oduševio svih.
Ovaj kolač je jednostavan ne samo po svojim sastojcima, već je jednostavan i za pripremiti. Može ga napraviti i netko tko nikad nije okušao u pripremi kolača – ovo je idealan prvi kolač za početnike.

Sastojci za tijesto: 2 jaja, 2 žlice tople vode, 20 dag šećera, 1 vanilin šećer, 1 dcl ulja, 2 dcl mlijeka, 20 dag brašna, 1 prašak za pecivo.
Sastojci za nadjev: marmelada od brusnice ili neka druga po želji.
Za posipanje: šećer u prahu.

Jaja i 2 žlice tople vode miješati dok se smjesa ne zapjeni. Zatim dodati šećer pomiješan s vanilin šećerom i miješati malo pa onda dodati ulje, mlijeko te brašno pomiješano s praškom za pecivo. Smjesu uliti u manji kalup i peći na 180C 20-25 minuta.

Tijesto ostaviti da se ohladi pa prerezati. Tijesto ne dođe jako visoko pa treba oprezno prerezati na pola. Ja sam čak najprije prepolovila tijesto pa onda ga prerezala po sredini na pola.
Polovicu tijesta namazati marmeladom i prekriti drugom polovicom te posipati šećerom u prahu.


Recipe in English: The Simple Cake

Ingredients for dough: 2 eggs, 2 tablespoons of hot water, 20 g sugar, 1 vanilla sugar, 1 dl of oil, 2 dl  of milk, 20 g flour, 1 baking powder.
Ingredients for filling: cranberry marmalade or other marmalade.
For the sprinkling: powdered sugar.

The eggs and 2 tablespoons of hot water mix until the mixture is frothy. Then add the sugar mixed with vanilla sugar and mix a little and then add oil, milk and flour mixed with baking powder. Pour the mixture into a small mold and bake at 180C for 20-25 minutes.

The dough left to cool and cut. The dough does not come very high and should be carefully cut in half. I even halved the dough first and then cut it in half down the middle.
Half of the dough and spread with marmalade, cover with the second half and sprinkle with powdered sugar.

Primjedbe

  1. Baš odlično kad treba na brzinu smućkati neki kolač, liči mi na lijenu pitu! Sad si me podsjetila da već dugo nisam pravila palačinke, mogla bi njih napraviti večeras :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Nešto slično i mi pravimo! Odlično mi je!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Liker od trava

Moja nona (baka) radi različite likere, a ja sam odlučila napraviti liker od trave jer mi je taj nekako najbolji od njenih. Ovo nije obična travarica jer obiluje raznim okusima. Liker je lako napraviti, samo se skupe sastojci, pomiješaju i procijedi se. 

Sastojci: x 3 vrha ružmarina x 3 lista bosiljka (bašelka) x 3 lista koromača x 5 listova lovora (lavrika) x 5 listova kadulje (slavuja) x 60 listova limunske trave (erba luiđa) x 1 limun na kriške x 300g šećera x 1 litra rakije.
Priprema: 1. Sve sastojke pomiješati u posudi, zatvoriti posudu i ostaviti na mračnom mjestu 30 dana. 2. Nakon 30 dana procijediti i staviti u boce. Napomena: od ove količine sastojaka dobije se oko 1, 2 litre likera.

Jednostavni muffini i cupcakes

Frendicu sam za rođendan odlučila iznenaditi jednostavnim cupcakesima koji su mi se činili kao odlična zamjena za tortu s obzirom da su najprikladniji za jedenje u autu ili ispred auta prije izlaska. 
Kako sam najzadovoljnija bila receptom za mramorne muffine, opet sam se odlučila za taj recept samo što nisam radila mramorne muffine, već pola običnih i pola s kakaom.

Muffini Sastojci za 24 muffina: 4 jaja, 40 dag šećera, 1 vanilin šećer, 40 dag brašna, 1 prašak za pecivo, 2 dcl mlijeka, 2 dcl ulja, 2 čepa ruma + 1 žlica kakaa. 
Priprema:  1. Pomiješati jaja sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodati mlijeko i ulje. Na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i 2 čepa ruma.  2. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta. 3. Otprilike treba ostati pola smjese u koju onda dodajete žlicu kakaa i dobro pomiješate.  4. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta.

Cupcakes 
Muffine sam od…

Hladna tjestenina od tunjevine

Ovo je idealan ručak/večera za se osvježiti od vrućina koje su počele. 
Sastojci za 2-3 osobe:
x 200g tjestenine
x 80g-160g ocijeđene tunjevine iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog graška iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog slatkog kukuruza iz konzerve
x 4 žlice majoneze.
Zapravo bi među sastojcima trebalo biti 160g tunjevine jer je takva bila ideja. Naime, računala sam da imam dvije konzerve tunjevine, a kad sam krenula s miješanjem sastojaka ispostavilo se da je u hladnjaku samo jedna.

Priprema:
1. Skuhati tjesteninu prema uputama.
2. Staviti tjesteninu u veću posudu i dodati sve sastojke i dobro pomiješati.
3. Pustiti u hladnjaku da se ohladi oko sat vremena. Naravno, kome se ne da čekati da se ručak ohladi može pojesti toplo, okus je isto fin.



Ps. Ostalo mi je sada pola konzerve graška i pola konzerve kukuruza i ne znam što s time, ako netko ima ideju ili kakav recept neka slobodno preporuči :)