Mramorna rolada

Nakon dva posta o šparogama odlučila sam napraviti malu pauzu od tog ciklusa recepata da ne dosadim sa šparogama. Ovaj sam vikend radila jednu, zapravo dvije rolade, pa slijedi jedan slatki post. Inspiracija za roladu bio je mramorni kolač.


Preporučam najprije napraviti kreme za rolade kako bi se stigle ohladiti. Količine krema su za dvije rolade. Za jednu roladu potrebno je pola doze krema.
Krema od vanilije: 2 praška za puding s okusom vanilije, 6 žlica šećera, 500 ml mlijeka, 250 g omekšanog maslaca.
Praškove za puding pomiješati sa šećerom i 8 žlica mlijeka izdvojenog od 500 ml mlijeka. Prašak se treba rastopiti i treba paziti da nema grudica. Ostatak mlijeka staviti kuhati i dodati rastopljeni prašak. Kuhati kao kad se kuha puding. Kad se smjesa počne odvajati od posude, maknuti sa štednjaka, pokriti prozirnom folijom da se ne stvrdne gornji sloj i ostaviti da se hladi. Kada se krema ohladi pomiješati je s omekšanim maslacem.
Čokoladna krema: 100 g čokolade za kuhanje, 2 – 3 žlice mlijeka, 1 prašak za šlag.
Čokoladu rastopiti s mlijekom na vatri. Prema uputama na omotu istući šlag. U šlag dodati rastopljenu čokoladu, pomiješati sve zajedno i ostaviti da se hladi.
Dok se kreme hlade, napraviti biskvit za rolade.


Recept za biskvit je preuzet iz knjige ''Kolači'' Dr. Oetkera, jedina izmjena receptu je dodatak kakaa za mramoriranje biskvita.
Sastojci za jednu roladu: 4 jaja, 1 žumanjak, 4 žlice tople vode, 125 g šećera, 1 vanilin šećer, 100 g brašna, 1 navršak noža praška za pecivo, 25 g škrobnog brašna.
Jaja i žumanjak pomiješati s toplom vodom da se smjesa zapjeni. Zatim jednu minutu dodavati šećer pomiješan s vanilin šećerom pa onda još zajedno miješati dvije minute. Na kraju u smjesu dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i škrobnim brašnom. Iz smjese izdvojiti 2-3 žlice, a ostatak uliti u lim obložen papirom za pečenje.
Za mramoriranje rolade: 1 žličica kakaa.
U 2-3 žlice smjese umiješati kakao i time prskati po biskvitu u limu kao kod mramornog kolača.
Roladu peći na 200C oko 10 minuta.


Kada izvadite roladu odmah na mramorni dio stavite papir za pečenje i okrenite roladu na drugu stranu (na taj način će se s vanjske strane nalaziti mramorni dio). Polako rolajte roladu i ostavite da se ohladi. Čim se ohladi odvojiti je od papira za pečenje. Namazati je najprije kremom od vanilije, a čokoladno kremom prskati po kremi od vanilije kao kad se radi mramorni dio. Ostaviti da se hladi u hladnjaku. Meni je ostalo dosta čokoladne kreme. Za rolade bi bilo dovoljno i pola doze kreme, ali ostatak kreme možete poslužiti uz roladu.

Ako ste isprobali recept, slobodno ostavite komentar. Možete poslati i fotografiju s dojmovima u poruci na Instagramu (@travel_and_cook_diary) i rado ću podijeliti u storyju.

Primjedbe