utorak, 3. travnja 2012.

Mramorna rolada/The marble rolls

For recipe in English go down
Nakon dva posta o šparogama odlučila sam napraviti malu pauzu od tog ciklusa recepata da ne dosadim sa šparogama. Ovaj sam vikend radila jednu, zapravo dvije rolade, pa slijedi jedan slatki post. Inspiracija za roladu bio je mramorni kolač.


Preporučam najprije napraviti kreme za rolade kako bi se stigle ohladiti. Količine krema su za dvije rolade. Za jednu roladu potrebno je pola doze krema.
Krema od vanilije: 2 praška za puding s okusom vanilije, 6 žlica šećera, 500 ml mlijeka, 250 g omekšanog maslaca.
Praškove za puding pomiješati sa šećerom i 8 žlica mlijeka izdvojenog od 500 ml mlijeka. Prašak se treba rastopiti i treba paziti da nema grudica. Ostatak mlijeka staviti kuhati i dodati rastopljeni prašak. Kuhati kao kad se kuha puding. Kad se smjesa počne odvajati od posude, maknuti sa štednjaka, pokriti prozirnom folijom da se ne stvrdne gornji sloj i ostaviti da se hladi. Kada se krema ohladi pomiješati je s omekšanim maslacem.
Čokoladna krema: 100 g čokolade za kuhanje, 2 – 3 žlice mlijeka, 1 prašak za šlag.
Čokoladu rastopiti s mlijekom na vatri. Prema uputama na omotu istući šlag. U šlag dodati rastopljenu čokoladu, pomiješati sve zajedno i ostaviti da se hladi.
Dok se kreme hlade, napraviti biskvit za rolade.


Recept za biskvit je preuzet iz knjige ''Kolači'' Dr. Oetkera, jedina izmjena receptu je dodatak kakaa za mramoriranje biskvita.
Sastojci za jednu roladu: 4 jaja, 1 žumanjak, 4 žlice tople vode, 125 g šećera, 1 vanilin šećer, 100 g brašna, 1 navršak noža praška za pecivo, 25 g škrobnog brašna.
Jaja i žumanjak pomiješati s toplom vodom da se smjesa zapjeni. Zatim jednu minutu dodavati šećer pomiješan s vanilin šećerom pa onda još zajedno miješati dvije minute. Na kraju u smjesu dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i škrobnim brašnom. Iz smjese izdvojiti 2-3 žlice, a ostatak uliti u lim obložen papirom za pečenje.
Za mramoriranje rolade: 1 žličica kakaa.
U 2-3 žlice smjese umiješati kakao i time prskati po biskvitu u limu kao kod mramornog kolača.
Roladu peći na 200C oko 10 minuta.


Kada izvadite roladu odmah na mramorni dio stavite papir za pečenje i okrenite roladu na drugu stranu (na taj način će se s vanjske strane nalaziti mramorni dio). Polako rolajte roladu i ostavite da se ohladi. Čim se ohladi odvojiti je od papira za pečenje. Namazati je najprije kremom od vanilije, a čokoladno kremom prskati po kremi od vanilije kao kad se radi mramorni dio. Ostaviti da se hladi u hladnjaku. Meni je ostalo dosta čokoladne kreme. Za rolade bi bilo dovoljno i pola doze kreme, ali ostatak kreme možete poslužiti uz roladu.


Recipe in English: The marble rolls

I recommend first to make the creams for the rolls. The quantity of cream is for two rolls. For one roll should be half the dose of cream.
Vanilla Cream: 2 packages of vanilla pudding powder, 6 tablespoons of sugar, 500 ml milk, 250 g of softened butter.Powders for the puddings mix with sugar and 8 tablespoons of milk separated from 500 ml of milk. The powder should dissolve and be aware that there are no lumps. The rest of the milk cook and add melted powder for puddings. Cook like cooking pudding. When the mixture starts separating from the vessel, remove from oven, cover with plastic wrap that does not cure the top layer and leave to cool. When the cream has cooled mix with softened butter.Chocolate cream: 100 g dark chocolate, 2 - 3 tablespoons milk, 1 powder for cream.Melt chocolate with milk on the fire. According to the instructions on the package beat the cream. In the icing add melted chocolate, mix it all together and leave to cool.While the creams cooled, make the biscuit rolls.The recipe for the rolls is taken from the book ''Cakes'' Dr. Oetker, the only modification is the addition of cocoa recipe for biscuits marbling.Ingredients for one roll: 4 eggs, 1 yolk, 4 tablespoons of hot water, 125 g sugar, 1 vanilla sugar, 100 g of flour, 1 knife baking powder, 25 g starch flour.Eggs and yolk mix with hot water to the mixture frothy. After one minute add sugar mixed with vanilla sugar and mix together another two minutes. Finally add the flour mixed with baking powder and starch flour. Then extract 2-3 tablespoons of mixture, and pour the rest on the tin lined with parchment paper.

For marbling: 1 tablespoon cocoa. In 2-3 tablespoons of the mixture add cocoa. With this mixture spray the biscuits in the tin like marble cake. The roll bake at 200C for about 10 minutes.When you remove the roll from the oven immediately put on the marble part the baking paper and turn the roll to the other side (this way the marble part of the roll will be located on the outer side). Slowly roll the roll and leave to cool. Once cooled separate the roll from the baking paper. Put first on the roll the vanilla cream and then sprayed the chocolate cream on vanilla cream as in the case of marble. Allow to cool in the refrigerator. The rest of the chocolate cream serve with a roll.

Nema komentara:

Objavi komentar