Domaće lisnato tijesto i kolač s jabukama

Kod nas već dva dana pada kiša i zahladilo je kao da je jesen tako da je pravo vrijeme za uključivanje pećnice. Ovaj kolač radim jako često, a još nije na blogu. Ponekad je nadjev od sira, a ponekad od jabuka. Kako imamo brdo domaćih jabuka, ovaj put je nadjev od jabuka.
Recept za ovo domaće lisnato tijesto je iz mamine knjižice s receptima, a zapravo je to recept od sestričnine bake. Ovo lisnato se ne mora mijesiti bezbroj puta, a odlična je zamjena za kupovno.


Sastojci za domaće lisnato tijesto: 250g omekšanog maslaca, 100ml mlake vode, 450g brašna.

Sastojci za nadjev: 1,5 kg jabuka (moje su bile dosta gnjile pa sam dosta i bacila), 2 žlice šećera, mala žličica cimeta.

Priprema:
1. Od sastojaka za tijesto spiralnim nastavcima za mikser umijesiti tijesto. Umotati u prozirnu prijanjajuću foliju te ostaviti u hladnjaku 3 sata.
2. U međuvremenu očistiti i naribati jabuke. Jabukama dodati šećer i cimet te popirjati na vatri. Ostaviti da se ohladi.
3. Tijesto podijeliti na dva dijela. Pobrašniti tijesto i razvaljati ga na papiru za pečenje. Papir s tijestom staviti u pleh (onaj veliki koji se dobije s pećnicom). Raspodijeliti nadjev od jabuka. Drugi dio tijesta razvaljati kao i prvi i poklopiti nadjev. Prstima pretisnuti krajeve da nadjev ne bi iscurio. Vilicom probosti kolač.
4. Peći u zagrijanoj pećnici na 200°stupnjeva 25 minuta.
5. Kolač posipati šećerom u prahu.

Ako ste isprobali recept, slobodno ostavite komentar. Možete poslati i fotografiju s dojmovima u poruci na Instagramu (@travel_and_cook_diary) i rado ću podijeliti u storyju. 

Primjedbe