Preskoči na glavni sadržaj

Jug Malte

Let od Bologne do Malte traje oko 1 h i 40 min. Malta je država koja se sastoji od tri otoka: najvećeg Malte, Goza i Comina. Malta nije previše velik otok pa smo iz zraka mogli vidjeti skoro cijeli otok .

Pejzaž iz zraka. 


Aerodrom se nalazi u blizini mjesta Luqa. Ispred aerodroma se nalazi autobusna stanica odakle se može otići u nekoliko mjesta. Naš je plan bio da uzmemo autobus i tko dođemo do našeg hotel. Cijena karte je 1,5 €, a moguća je kupnja i višednevne karte. Odmah smo u startu ostali razočarani javnim prijevozom, naime, plan je bio da do hotela odemo busom, ali smo skoro sat vremena čekali na stanici dok nismo odustali i potražili taksi. Iz tog smo razloga samo jednom koristili javni prijevoz i to za vožnju od hotela do aerodroma, kad je bus kasino samo 20 minuta i ta je vožnja trajala sat vremena. Taksijem smo za 20€ (ukupna cijena vožnje) i za 20 minuta stigli do našeg hotela. Bili smo smješteni u hotelu Kennedy Nova u Sliemi – turističkom mjestu prepunom hotela, trgovina i restorana. Hotel se nalazi uz samu rivu i s krova hotela pruža se pogled na Vallettu i otok Manoel. Iz Slieme se do Vallette može trajektom za 1,5€ i samo 15 minuta. 


Ispred našeg hotela prodavali su izlete autobusom i brodom. Kako nas je javni prijevoz razočarao, a ideja o renta caru je otpala zbog vožnje ,,britanskom'' stranom ceste, ideja0 o cjelodnevnom izletu busom učinila se odličnom idejom. Odabrali smo izlete Malta sightseeing - za 35 € po osobi dobili smo tri izleta: South red tour, North blue tour i 2 Habours Crouise. Odlična stvar kod ovih izleta busom je što se može sići u određenim mjestima, razgledati to mjesto i onda krenuti dalje sljedećim busom. 
Najprije smo otišli na izlet crvenim busom: Valletta – i crveni i plavi bus voze kroz Vallettu. Ovaj se fortifikacijski grad najbolje može doživjeti s mora u što smo se uvjerili na krstarenju. 
Slike Vallette s vožnje busom:




Nakon Vallette slijede gradići:
Tarxien – grad koji je poznat po ostacima megalitskih hramova iz neolitika. 


U gradu je upravo bila neka vjerska svečanost. 


Senglea


i Vittoriosa 



Ribarsko mjesto Marsaxlokk – poznato je po svojim živopisnim brodicama i štandovima. 






Uz mnoštvo štandova tu ima i restorana uz more pa smo tu odlučili jesti – fries calamari – cijena je bila odlična, ali lignje nisu bile tako ukusne kao naše pržene lignje. 


I za kraj još malo sličica s ovog izleta po jugu Malte.
Wied iz-Zurrieq – odakle se može brodicom do Blu Grotto. 




Karakteristična arhitektura i ,,balkončići''. 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Liker od trava

Moja nona (baka) radi različite likere, a ja sam odlučila napraviti liker od trave jer mi je taj nekako najbolji od njenih. Ovo nije obična travarica jer obiluje raznim okusima. Liker je lako napraviti, samo se skupe sastojci, pomiješaju i procijedi se. 

Sastojci: x 3 vrha ružmarina x 3 lista bosiljka (bašelka) x 3 lista koromača x 5 listova lovora (lavrika) x 5 listova kadulje (slavuja) x 60 listova limunske trave (erba luiđa) x 1 limun na kriške x 300g šećera x 1 litra rakije.
Priprema: 1. Sve sastojke pomiješati u posudi, zatvoriti posudu i ostaviti na mračnom mjestu 30 dana. 2. Nakon 30 dana procijediti i staviti u boce. Napomena: od ove količine sastojaka dobije se oko 1, 2 litre likera.

Jednostavni muffini i cupcakes

Frendicu sam za rođendan odlučila iznenaditi jednostavnim cupcakesima koji su mi se činili kao odlična zamjena za tortu s obzirom da su najprikladniji za jedenje u autu ili ispred auta prije izlaska. 
Kako sam najzadovoljnija bila receptom za mramorne muffine, opet sam se odlučila za taj recept samo što nisam radila mramorne muffine, već pola običnih i pola s kakaom.

Muffini Sastojci za 24 muffina: 4 jaja, 40 dag šećera, 1 vanilin šećer, 40 dag brašna, 1 prašak za pecivo, 2 dcl mlijeka, 2 dcl ulja, 2 čepa ruma + 1 žlica kakaa. 
Priprema:  1. Pomiješati jaja sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodati mlijeko i ulje. Na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i 2 čepa ruma.  2. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta. 3. Otprilike treba ostati pola smjese u koju onda dodajete žlicu kakaa i dobro pomiješate.  4. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta.

Cupcakes 
Muffine sam od…

Hladna tjestenina od tunjevine

Ovo je idealan ručak/večera za se osvježiti od vrućina koje su počele. 
Sastojci za 2-3 osobe:
x 200g tjestenine
x 80g-160g ocijeđene tunjevine iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog graška iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog slatkog kukuruza iz konzerve
x 4 žlice majoneze.
Zapravo bi među sastojcima trebalo biti 160g tunjevine jer je takva bila ideja. Naime, računala sam da imam dvije konzerve tunjevine, a kad sam krenula s miješanjem sastojaka ispostavilo se da je u hladnjaku samo jedna.

Priprema:
1. Skuhati tjesteninu prema uputama.
2. Staviti tjesteninu u veću posudu i dodati sve sastojke i dobro pomiješati.
3. Pustiti u hladnjaku da se ohladi oko sat vremena. Naravno, kome se ne da čekati da se ručak ohladi može pojesti toplo, okus je isto fin.



Ps. Ostalo mi je sada pola konzerve graška i pola konzerve kukuruza i ne znam što s time, ako netko ima ideju ili kakav recept neka slobodno preporuči :)