Preskoči na glavni sadržaj

Kolač sa sirom i višnjama

Stiglo je proljeće, sve je nekako živo i šareno pa sam se i ja probudila iz zimskog sivila te ponovno aktivirala u kuhinji. Ovo je recept za jedan jednostavan i fin kolač.


Sastojci za prhko tijesto:
x 250g brašna,
x 60g omekšanog maslaca,
x 80g šećera,
x 1 jaje,
x 1 vanilin šećer,
x 1 žličica praška za pecivo.

Sastojci za nadjev:
x 100g šećera,
x 500g svježeg sira,
x 1 vanilin šećer,
x 2 jaja,
x 1 kompot ocijeđenih višanja (oko 680g).

Sastojci za posip:
x 150g brašna,
x 100g šećera,
x 100g omekšanog maslaca. 



Priprema:
1. Jaje istući sa šećerom pomiješanim s vanilin šećerom. Dodati maslac i brašno pomiješano s praškom za pecivom. Od tijesta oblikovati kuglu, umotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak da se stisne na pola sata.
2. U međuvremenu izmiješati sir s jajima, šećerom i vanilin šećerom. Ocijediti višnje.
3. Za posip pomiješati brašno, šećer i maslac.
4. Tijesto poravnati cijelom površinom lima (cca 32x25cm), rasporediti višnje te preliti nadjevom od sira, a zatim polagano posipati posipom .
5. Kolač peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 55 minuta. 

Primjedbe

  1. Drago mi je da si se probudila ;))
    Odličan ti je ovaj prhki kolač, pogotovo krema koja ga sigurno jako fino osvježi.

    OdgovoriIzbriši
  2. Poštovana,

    Mi smo http://blenderonline.rs/

    Sajt okuplja na jednom mestu najnovije postove iz kategorija: hrana, moda, beauty, lifestyle i craft.

    Voleli bismo da nam se pridružite sa svojim sajtom :)

    Za sva pitanja stojim vam na raspolaganju.

    Puno pozdrava,
    Sanja

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Liker od trava

Moja nona (baka) radi različite likere, a ja sam odlučila napraviti liker od trave jer mi je taj nekako najbolji od njenih. Ovo nije obična travarica jer obiluje raznim okusima. Liker je lako napraviti, samo se skupe sastojci, pomiješaju i procijedi se. 

Sastojci: x 3 vrha ružmarina x 3 lista bosiljka (bašelka) x 3 lista koromača x 5 listova lovora (lavrika) x 5 listova kadulje (slavuja) x 60 listova limunske trave (erba luiđa) x 1 limun na kriške x 300g šećera x 1 litra rakije.
Priprema: 1. Sve sastojke pomiješati u posudi, zatvoriti posudu i ostaviti na mračnom mjestu 30 dana. 2. Nakon 30 dana procijediti i staviti u boce. Napomena: od ove količine sastojaka dobije se oko 1, 2 litre likera.

Jednostavni muffini i cupcakes

Frendicu sam za rođendan odlučila iznenaditi jednostavnim cupcakesima koji su mi se činili kao odlična zamjena za tortu s obzirom da su najprikladniji za jedenje u autu ili ispred auta prije izlaska. 
Kako sam najzadovoljnija bila receptom za mramorne muffine, opet sam se odlučila za taj recept samo što nisam radila mramorne muffine, već pola običnih i pola s kakaom.

Muffini Sastojci za 24 muffina: 4 jaja, 40 dag šećera, 1 vanilin šećer, 40 dag brašna, 1 prašak za pecivo, 2 dcl mlijeka, 2 dcl ulja, 2 čepa ruma + 1 žlica kakaa. 
Priprema:  1. Pomiješati jaja sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodati mlijeko i ulje. Na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i 2 čepa ruma.  2. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta. 3. Otprilike treba ostati pola smjese u koju onda dodajete žlicu kakaa i dobro pomiješate.  4. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta.

Cupcakes 
Muffine sam od…

Hladna tjestenina od tunjevine

Ovo je idealan ručak/večera za se osvježiti od vrućina koje su počele. 
Sastojci za 2-3 osobe:
x 200g tjestenine
x 80g-160g ocijeđene tunjevine iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog graška iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog slatkog kukuruza iz konzerve
x 4 žlice majoneze.
Zapravo bi među sastojcima trebalo biti 160g tunjevine jer je takva bila ideja. Naime, računala sam da imam dvije konzerve tunjevine, a kad sam krenula s miješanjem sastojaka ispostavilo se da je u hladnjaku samo jedna.

Priprema:
1. Skuhati tjesteninu prema uputama.
2. Staviti tjesteninu u veću posudu i dodati sve sastojke i dobro pomiješati.
3. Pustiti u hladnjaku da se ohladi oko sat vremena. Naravno, kome se ne da čekati da se ručak ohladi može pojesti toplo, okus je isto fin.



Ps. Ostalo mi je sada pola konzerve graška i pola konzerve kukuruza i ne znam što s time, ako netko ima ideju ili kakav recept neka slobodno preporuči :)