Preskoči na glavni sadržaj

Kolač sa sirom i marelicama

Kao što se već po receptima moglo primijetiti obožavam kolače sa sirom – zbog jednostavnosti i okusa. Ovo je jedan od recepata iz mamine knjižice, ali malo izmijenjen jer sam dodala marelice iz kompota. Kompot je onaj koji sam radila još prije dvije godine  (prošle godine nismo imali marelice) i još je ukusan. Ipak moram priznati, bila sam malo skeptična, pa sam marelice stavila samo na polovicu kolača.

















Sastojci:

x 200g šećera,
x 4 jaja,
x 1 vanilin šećer,
x 1 dcl ulja,
x 1 dcl mlijeka,
x 200 g brašna,
x 1 prašak za pecivo.
















Sastojci za nadjev:
x 500g svježeg sira,
x 1 vanilin šećer,
x 4 jaja,
x 4 žlice šećera,
x 1 staklenka kompota od marelica (otprilike 500g).


Priprema:
1.       Marelice iz kompota ocijediti od soka.
2.       Pomiješati jaja sa šećerom pomiješanim s vanilin šećerom. Smjesi dodati ulje i mlijeko te pomiješati. Na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivom. Miješati dok se ne povežu sastojci.
3.       Biskvit uliti u pravokutni kalup i staviti peći na 10 minuta u pećnicu zagrijanu na 180C.
4.       Dok se biskvit peče, izmiješati jaja, vanilin šećer i šećer. Na kraju dodati sir i miješati dok se ne dobije glatka smjesa.
5.       Biskvit izvaditi nakon 10 minuta i po njemu oprezno rasporediti smjesu od sira. Po kolaču rasporediti marelice i peći još 30 minuta.
6.       Ohladiti i po želji posipati šećerom u prahu.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Liker od trava

Moja nona (baka) radi različite likere, a ja sam odlučila napraviti liker od trave jer mi je taj nekako najbolji od njenih. Ovo nije obična travarica jer obiluje raznim okusima. Liker je lako napraviti, samo se skupe sastojci, pomiješaju i procijedi se. 

Sastojci: x 3 vrha ružmarina x 3 lista bosiljka (bašelka) x 3 lista koromača x 5 listova lovora (lavrika) x 5 listova kadulje (slavuja) x 60 listova limunske trave (erba luiđa) x 1 limun na kriške x 300g šećera x 1 litra rakije.
Priprema: 1. Sve sastojke pomiješati u posudi, zatvoriti posudu i ostaviti na mračnom mjestu 30 dana. 2. Nakon 30 dana procijediti i staviti u boce. Napomena: od ove količine sastojaka dobije se oko 1, 2 litre likera.

Jednostavni muffini i cupcakes

Frendicu sam za rođendan odlučila iznenaditi jednostavnim cupcakesima koji su mi se činili kao odlična zamjena za tortu s obzirom da su najprikladniji za jedenje u autu ili ispred auta prije izlaska. 
Kako sam najzadovoljnija bila receptom za mramorne muffine, opet sam se odlučila za taj recept samo što nisam radila mramorne muffine, već pola običnih i pola s kakaom.

Muffini Sastojci za 24 muffina: 4 jaja, 40 dag šećera, 1 vanilin šećer, 40 dag brašna, 1 prašak za pecivo, 2 dcl mlijeka, 2 dcl ulja, 2 čepa ruma + 1 žlica kakaa. 
Priprema:  1. Pomiješati jaja sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodati mlijeko i ulje. Na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i 2 čepa ruma.  2. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta. 3. Otprilike treba ostati pola smjese u koju onda dodajete žlicu kakaa i dobro pomiješate.  4. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta.

Cupcakes 
Muffine sam od…

Hladna tjestenina od tunjevine

Ovo je idealan ručak/večera za se osvježiti od vrućina koje su počele. 
Sastojci za 2-3 osobe:
x 200g tjestenine
x 80g-160g ocijeđene tunjevine iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog graška iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog slatkog kukuruza iz konzerve
x 4 žlice majoneze.
Zapravo bi među sastojcima trebalo biti 160g tunjevine jer je takva bila ideja. Naime, računala sam da imam dvije konzerve tunjevine, a kad sam krenula s miješanjem sastojaka ispostavilo se da je u hladnjaku samo jedna.

Priprema:
1. Skuhati tjesteninu prema uputama.
2. Staviti tjesteninu u veću posudu i dodati sve sastojke i dobro pomiješati.
3. Pustiti u hladnjaku da se ohladi oko sat vremena. Naravno, kome se ne da čekati da se ručak ohladi može pojesti toplo, okus je isto fin.



Ps. Ostalo mi je sada pola konzerve graška i pola konzerve kukuruza i ne znam što s time, ako netko ima ideju ili kakav recept neka slobodno preporuči :)