Marelice - marmelada i kompot/Apricots - marmalade and compote

For Recipe in English go down 
Još prije tjedan dana radila sam marmeladu i kompot od marelica, ali nikako da sjednem, otipkam sve i uredim fotografije. Danas sam odlučila da je krajnje vrijeme, ne samo zato jer će završiti sezona marelica, već i zato jer ću pogubiti sve papiriće na koje sam pisala mjere, a već sam pogubila jedan. Ne znam kako vi, ali ja si recepte bilježim na papiriće pa izmjene na druge papiriće pa mi je puna kuća papirića i naravno da svako toliko neki pogubim ili završi u kanti za smeće. Tako se i ovaj put dogodilo, nedostaje mi jedan od papirića na koje sam bilježila recept za kompot. Kako nemam baš više marelica za kompot, donosim vam djelomičan.
Marmelada od marelica 
Marmeladu od marelica sam radila na isti način kao marmelada od jagoda
Sastojci: 
x 1kg očišćenih marelica 
x 1 vanilin šećer 
x par kapljica soka od limuna 
x 800g šećera. 
Priprema: 
1. Marelice oprati, odstraniti im kožicu i košticu i dobro usitniti.
2. Usitnjene marelice pomiješati s limunovim sokom i vanilin šećerom i ostaviti sat vremena. 
3. Nakon sat vremena mješavini dodati džemfix ili želin pomiješan s 2 žlice šećera. Staviti kuhati i neprestano miješati. 
4. Čim zakuha dodati preostali šećer i kuhati dok se ne počne zgušnjavati. Marmeladu uliti u prethodno zagrijane staklenke.
Kompot od marelica 
Ovaj recept donosim djelomičan. Djelomičan iz dva razloga – nisam sigurna jesam li stavila 2 ili 3 kile marelica (taj sam papirić izgubila), a i ostalo mi je malo vode s kojom sam ukuhavala marelice. Nisam stigla skuhati još kompota pa da napravim točne omjere. 
Sastojci: 
x 1l vode
x 300g šećera 
x 2-3kg očišćenih marelica. 
Priprema: 
1. U vodi skuhati šećer i ostaviti da se ohladi. Pripremiti staklenke koje isto moraju biti hladne. 
2. Očistiti marelice od kožica i koštica. 
3. Očišćene marelice slagati u staklenke pa dolijevati vodu skoro do vrha. Zatvoriti staklenke pa omotane u krpe staviti u lonac. Staklenke se ne smiju dodirivati, moraju biti odvojene krpama. Doliti vodu u lonac i staviti kuhati. 
4. Kada zakuha, smanjiti vatru i kuhati još 20 minuta. 
5. Staklenke ostaviti omotane krpama i u loncu dok se sve u potpunosti ne ohladi. 
Recipe in English 
Apricot marmalade 

Ingredients:
x 1kg cleaned apricots
x 1 vanilla sugar
x few drops of lemon juice
x 800g sugar.

Preparation:
1. Wash Apricots, remove seeds and skin and chop well.
2. Chopped apricots mixed with lemon juice and vanilla sugar and leave it.
3. After an hour add the mixture of gelfix with 2 tablespoons sugar. Put to cook and constantly mix.
4. Once boiling add the remaining sugar and cook until it begins to thicken. Pour the jelly into a preheated jars.
Compote of apricots
This recipe is partial, because I lost a paper with measures. 

Ingredients:
x 1l of water
x 300g sugar
x 2-3kg cleaned apricots.


Preparation:
1. In the water boil the sugar and leave to cool. Prepare jars, which also must be cold.
2. Wash Apricots, remove seeds and skin. 
3. Cleaned apricots stack in jars and refill with cold sweetened water almost to top. Close the jars and wrapped in a rag put into the pot. Jars should not be touched, they must be separate with rags. Pour water into the pot and put to boil.
4. When boils, reduce heat and cook another 20 minutes.
5. Leave jars wrapped in rags in the pot until everything is completely cooled.


Primjedbe

  1. Ti si se stvarno dobro pripremila za zimu :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Volim marelice pa mi se sviđa i kompot i marmelada. I fotke su super. I imam darivanje na blogu..

    OdgovoriIzbriši
  3. marelica mi je omiljeno voće, volim kompot od marelica, ali i marmeladu
    slike su ti baš prekrasne

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar