Preskoči na glavni sadržaj

Ciklus o šparogama: 2° Pljukanci

Kako sam najavila ciklus o šparogama, za sljedeći post odlučila sam se za pljukance sa šparogama. Naime, šparoge najviše volim u kombinaciji s pljukancima, a pljukanci su mi i najdraži od ''domaće tjestenine''.


Mi smo doma jedino mijesili fuže, ali to je bilo tako davno, već godinama se fuži i pljukanci kupuju u trgovini. S obzirom da imam puno slobodnog vremena, odlučila sam pokušati umijesiti pljukance koje nije teško napraviti, a i ne trebaju vam nikakve mašine za tijesto.


Recept za pripremu pljukanci je od none (bake).


Sastojci za pljukance: 500 g brašna, 1 žličica soli, 1 žličica ulja, 300 dcl zagrijane vode.
Jednu žličicu soli rastopiti u par žlica zagrijane vode. Od brašna, rastopljene soli, ulja i ostatka vode umijesiti tijesto. Prema potrebi dodati brašna i vode ukoliko tijesto nije kompaktno. Kidati manje komadiće tijesta i valjati između obje ruke. Pljukance kuhati u zavreloj slanoj vodi oko 20 minuta.
Ps. Tijesto se u par minuta umijesi, za izradu pljukanci potrebno je oko sat i nešto, otprilike sve skupa sat i pol.

Sastojci za umak: vrhnje za kuhanje, pršut narezan na kockice, šparoge, maslinovo ulje, maslac.


Na par kapi maslinovog ulja ''ispeći'' pršut, a na malo maslaca omekšati prethodno skuhane šparoge (o čišćenju i kuhanju šparoga pisala sam u prošlom postu). Šparogama dodati vrhnje za kuhanje i pustiti da vrhnje prokuha.


Na pljukance rasporediti pršut i umak od vrhnja i šparoga.

Primjedbe

  1. Vrlo dobar recept i pre svega bih rekla nije težak za stomak. Špargle sam jela jedno vreme bas bas često, pa sam sada napravila pauzu,..mogla bih opet početi da je spremam, obzirom da su vrlo zdrave a i meni se njihov ukus jako dopada!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Liker od trava

Moja nona (baka) radi različite likere, a ja sam odlučila napraviti liker od trave jer mi je taj nekako najbolji od njenih. Ovo nije obična travarica jer obiluje raznim okusima. Liker je lako napraviti, samo se skupe sastojci, pomiješaju i procijedi se. 

Sastojci: x 3 vrha ružmarina x 3 lista bosiljka (bašelka) x 3 lista koromača x 5 listova lovora (lavrika) x 5 listova kadulje (slavuja) x 60 listova limunske trave (erba luiđa) x 1 limun na kriške x 300g šećera x 1 litra rakije.
Priprema: 1. Sve sastojke pomiješati u posudi, zatvoriti posudu i ostaviti na mračnom mjestu 30 dana. 2. Nakon 30 dana procijediti i staviti u boce. Napomena: od ove količine sastojaka dobije se oko 1, 2 litre likera.

Jednostavni muffini i cupcakes

Frendicu sam za rođendan odlučila iznenaditi jednostavnim cupcakesima koji su mi se činili kao odlična zamjena za tortu s obzirom da su najprikladniji za jedenje u autu ili ispred auta prije izlaska. 
Kako sam najzadovoljnija bila receptom za mramorne muffine, opet sam se odlučila za taj recept samo što nisam radila mramorne muffine, već pola običnih i pola s kakaom.

Muffini Sastojci za 24 muffina: 4 jaja, 40 dag šećera, 1 vanilin šećer, 40 dag brašna, 1 prašak za pecivo, 2 dcl mlijeka, 2 dcl ulja, 2 čepa ruma + 1 žlica kakaa. 
Priprema:  1. Pomiješati jaja sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodati mlijeko i ulje. Na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i 2 čepa ruma.  2. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta. 3. Otprilike treba ostati pola smjese u koju onda dodajete žlicu kakaa i dobro pomiješate.  4. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta.

Cupcakes 
Muffine sam od…

Hladna tjestenina od tunjevine

Ovo je idealan ručak/večera za se osvježiti od vrućina koje su počele. 
Sastojci za 2-3 osobe:
x 200g tjestenine
x 80g-160g ocijeđene tunjevine iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog graška iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog slatkog kukuruza iz konzerve
x 4 žlice majoneze.
Zapravo bi među sastojcima trebalo biti 160g tunjevine jer je takva bila ideja. Naime, računala sam da imam dvije konzerve tunjevine, a kad sam krenula s miješanjem sastojaka ispostavilo se da je u hladnjaku samo jedna.

Priprema:
1. Skuhati tjesteninu prema uputama.
2. Staviti tjesteninu u veću posudu i dodati sve sastojke i dobro pomiješati.
3. Pustiti u hladnjaku da se ohladi oko sat vremena. Naravno, kome se ne da čekati da se ručak ohladi može pojesti toplo, okus je isto fin.



Ps. Ostalo mi je sada pola konzerve graška i pola konzerve kukuruza i ne znam što s time, ako netko ima ideju ili kakav recept neka slobodno preporuči :)