Preskoči na glavni sadržaj

Ciklus o šparogama: 1° Proljetna frita/The cycle of asparagus: 1° Spring frit

Recipe in English is down
Obožavam proljeće zbog buđenja prirode i branja šparoga. Odmalena sam obožavala brati šparoge, toliko obožavam brati šparoge da sam redovito na proljeće izgrebena od trnja jer guram ruke i noge u trnje i granje samo da dođem do šparoga. Takva sam oduvijek što se tiče branja šparoga, ali ih nisam oduvijek jela, zapravo ih tek nekoliko godina jedem. Malo je to kontradiktorno s obzirom na moj ''stil'' branja šparoga, ali meni je oduvijek veći gušt bio brati ih, nego jesti. Ovaj post je prvi u nizu recepata sa šparogama – zato ciklus o šparogama – bit će ih koliko bude šparoga i mašte.

Kod nas se doma šparoge najčešće jedu u obliku frite (istučeno jaje i šparoge) za doručak i večeru. Toj klasičnoj verziji dodala sam tek dva sastojka (špek i vrhnje za kuhanje) da si malo ''začinim'' ovo jelo.


Sastojci za jednu osobu: 1 jaje, sol, šparoge, špek, malo vrhnja za kuhanje, maslinovo ulje. Šparoge nakidati na manje komadiće (kidati dok je šparoga mekana, tvrdi dio baciti) i oprati ih. Prokuhati šparoge u vrućoj vodi 5 do 10 minuta.

Narezati špek na tanje kockice. Jaje začiniti sa solju te istući vilicom pa zatim dodati malo vrhnja za kuhanje po želji (ja sam dodala pola žlice – možete i više). Špek i šparoge popeći na nekoliko kapi maslinova ulja te doliti smjesu jaja i vrhnja. Peći dok se smjesa ne stvrdne. I dobar tek!


Recipe in English: Spring frit

Ingredients for one person: 1 egg, salt, asparagus, bacon, a little cooking cream, olive oil. Asparagus tear into smaller pieces (leaves, until asparagus is soft, the hard part throw) and wash them. Boil asparagus in hot water 5 to 10 minutes.

Slice bacon in thin pieces. Egg seasoned with salt and beat with a fork and then add some cooking cream (I added half a tablespoon - You can add more). Bacon and asparagus bake on a few drops of olive oil and pour the mixture of egg  and cream. Bake until the mixture hardens. Enjoy your meal.

Primjedbe

  1. Špargle se kod nas vrlo slabo mogu naći.Retko retko ih kupujem.
    Fritata mi se baš dopada.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Šteta što ih slabo ima...Drago mi je da ti se sviđa :)

      Izbriši
  2. Prekrasne fotkice :) volim šparoge :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Liker od trava

Moja nona (baka) radi različite likere, a ja sam odlučila napraviti liker od trave jer mi je taj nekako najbolji od njenih. Ovo nije obična travarica jer obiluje raznim okusima. Liker je lako napraviti, samo se skupe sastojci, pomiješaju i procijedi se. 

Sastojci: x 3 vrha ružmarina x 3 lista bosiljka (bašelka) x 3 lista koromača x 5 listova lovora (lavrika) x 5 listova kadulje (slavuja) x 60 listova limunske trave (erba luiđa) x 1 limun na kriške x 300g šećera x 1 litra rakije.
Priprema: 1. Sve sastojke pomiješati u posudi, zatvoriti posudu i ostaviti na mračnom mjestu 30 dana. 2. Nakon 30 dana procijediti i staviti u boce. Napomena: od ove količine sastojaka dobije se oko 1, 2 litre likera.

Jednostavni muffini i cupcakes

Frendicu sam za rođendan odlučila iznenaditi jednostavnim cupcakesima koji su mi se činili kao odlična zamjena za tortu s obzirom da su najprikladniji za jedenje u autu ili ispred auta prije izlaska. 
Kako sam najzadovoljnija bila receptom za mramorne muffine, opet sam se odlučila za taj recept samo što nisam radila mramorne muffine, već pola običnih i pola s kakaom.

Muffini Sastojci za 24 muffina: 4 jaja, 40 dag šećera, 1 vanilin šećer, 40 dag brašna, 1 prašak za pecivo, 2 dcl mlijeka, 2 dcl ulja, 2 čepa ruma + 1 žlica kakaa. 
Priprema:  1. Pomiješati jaja sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodati mlijeko i ulje. Na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i 2 čepa ruma.  2. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta. 3. Otprilike treba ostati pola smjese u koju onda dodajete žlicu kakaa i dobro pomiješate.  4. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta.

Cupcakes 
Muffine sam od…

Hladna tjestenina od tunjevine

Ovo je idealan ručak/večera za se osvježiti od vrućina koje su počele. 
Sastojci za 2-3 osobe:
x 200g tjestenine
x 80g-160g ocijeđene tunjevine iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog graška iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog slatkog kukuruza iz konzerve
x 4 žlice majoneze.
Zapravo bi među sastojcima trebalo biti 160g tunjevine jer je takva bila ideja. Naime, računala sam da imam dvije konzerve tunjevine, a kad sam krenula s miješanjem sastojaka ispostavilo se da je u hladnjaku samo jedna.

Priprema:
1. Skuhati tjesteninu prema uputama.
2. Staviti tjesteninu u veću posudu i dodati sve sastojke i dobro pomiješati.
3. Pustiti u hladnjaku da se ohladi oko sat vremena. Naravno, kome se ne da čekati da se ručak ohladi može pojesti toplo, okus je isto fin.



Ps. Ostalo mi je sada pola konzerve graška i pola konzerve kukuruza i ne znam što s time, ako netko ima ideju ili kakav recept neka slobodno preporuči :)