Recepti s pljukancima (sa šparugama, rikulom, tartufima i za bebe/djecu)

Pljukanci su najjednostavnija tjestenina po sastojcima i pripremi. Još se sjećam trenutka kada mi je nona diktirala recept za pljukance, bilo je to prije skoro točno 8 godina. Toliko je i recept za pljukance sa šparugama na blogu.
U ovom postu donosim pregled recepata s pljukancima na blogu, ali i jedan ''novi'' te izmijenjenu verziju za pljukance sa šparugama.
Osnovni recept za tijesto za pljukance možete naći na sljedećem linku
Recept za pljukance sa šparugama i pršutom na sljedećem linku. Danas malo drukčije radim umak sa šparugama. Naime, nekada sam šparuge kuhala u vodi pa onda dinstala na maslacu/maslinovom ulju,  a danas ih odmah svježe ili smrznute dinstam bez kuhanja. Prošle sam godine u sklopu školskog projekta koji sam s učenicama provodila bila na kulinarskoj radionici gdje smo od profesionalnih kuhara učile kako se priprema samoniklo bilje. Tako sam naučila da šparuge klasičnim kuhanjem u vodi gube svoju nutritivnu vrijednost te da bi se šparuge trebale dinstati na maslacu/maslinovom ulju pa po potrebi dolijevati vodu dok ne omekšaju. 
Recept za umak od šparuga s pancetom i vrhnjem za kuhanje: 
1. Šparuge dinstati na maslacu pa dolijevati vodu dok ne omekšaju. Dodati nasjeckanu pancetu (može i pršut) pa dinstati dok ne dobije boju. Dodati vrhnje za kuhanje, po potrebi začiniti solju i paprom (ovisi o panceti). 
2. U umak dodati kuhane pljukance. 
Kada nije sezona šparuga, onda im je odlična zamjena rikula. Recept za pljukance s rikulom imate na linku
Naravno, ukoliko nemate ni rikulu, možete pljukance poslužiti u bijelom umaku s pancetom ili u najobičnijem bijelom umaku u koji možete dodati naribani sir ili parmezan. 
Pljukanci su odlični i s tartufima. Rastopite maslac pa samo dodate naribane tartufe te pomiješate i dodate vrhnje za kuhanje ili pak napravite bešamel.
I za kraj mini pljukanci za najmlađe sa šalšom za bebe :)

Ako ste isprobali recept, slobodno ostavite komentar. Možete poslati i fotografiju s dojmovima u poruci na Instagramu (@travel_and_cook_diary) i rado ću podijeliti u storyju. 

Primjedbe