Ferrero torta 2

Još jedna verzija nama omiljene Ferrero torte. Nastala isključivo iz razloga što nisam imala sve sastojke doma u ovo doba kada u trgovinu idemo jedino ako je baš potrebno. Okus je vrlo sličan prvoj verziji. Zbog manje količine čokolade, ovaj je biskvit mekši i više se osjete lješnjaci. Ovaj biskvit sadrži bijeli šećer, za razliku od prve verzije u koju idu suhe brusnice. Što se tiče kreme, mascarpone sam zamijenila slatkim vrhnjem. Prednost ove kreme je što je "mekša" pa se njome može ukrašavati torta kao s običnim šlagom.
Sastojci za biskvit: 4 jaja, 100g gorke čokolade, 100g šećera, 100g (pečenih mljevenih) lješnjaka, 100g brašna, 1 prašak za pecivo, 100 ml ulja.
Sastojci za kremu: 400g slatkog vrhnja, 400g Linolade (kakao dio) ili Nutelle.
Posip: 100g (pečenih grubo mljevenih) lješnjaka.
Priprema
1. Lješnjake peći u pećnici 10 minuta na 200 stupnjeva. Pustiti ih da se ohlade i oljuštiti.
2. Gorku čokoladu rastopiti na pari i ostaviti da se ohladi.
3. Lješnjake za biskvit (100g) samljeti što sitnije.
4. Mljevene lješnjake pomiješati s otopljenom čokoladom.
5. Pjenasto izmiksati jaja sa šećerom. Dodati im lješnjake i čokoladu pa ulje i na kraju brašno pomiješano s praškom za pecivo.
6. Uliti u namašćeni i pobrašnjeni kalup za tortu. Peći oko 30 minuta na 180 stupnjeva.
7. Ostaviti tortu da se ohladi u kalupu pa je ohlađenu staviti na tanjur za posluživanje i prerezati na pola.
8. Izmiksati slatko vrhnje u šlag pa umiješati Linoladu/Nutellu. Polovicom kreme namazati tortu pa preklopiti drugom polovicom torte. Ostatkom kreme namazati vanjski dio torte. Da bi torta ljepše izgledala tapkati s malom žličicom po kremi. Na kraju posipati tortu grubo mljevenim pečenim lješnjacima.
9. Ostaviti da se dobro ohladi prije posluživanja (najbolje preko noći).

Ps. Količinu Linolade/Nutelle možete prilagoditi svom okusu, odnosno možete staviti manje ili više. Lješnjake možete već kupiti mljevene ili nasjeckane pa skratiti si posao. Ja imam domaće u ljusci pa sam imala i više posla.

Ako ste isprobali recept, slobodno ostavite komentar. Možete poslati i fotografiju s dojmovima u poruci na Instagramu (@travel_and_cook_diary) i rado ću podijeliti u storyju. 

Primjedbe