Ferrero torta

Malo tko ne voli čokoladne torte, a tko god je probao Ferrero tortu kaže da je odlična. Ovo je moja verzija ove torte: biskvit je adaptacija biskvita za Ivanovu tortu, a krema je klasična Ferrero krema (mascarpone i Nutella, odnosno u ovom slučaju Linolada).
Sastojci za biskvit: 4 jaja, 200g gorke čokolade, 30g sušenih brusnica, 100g (pečenih mljevenih) lješnjaka, 100g brašna, 1 prašak za pecivo, 100 ml ulja.

Sastojci za kremu: 500g mascarponea, 300g Linolade (kakao dio) ili Nutelle.
Posip: 100g (pečenih grubo mljevenih) lješnjaka.

Priprema
1. Lješnjake peći u pećnici 10 minuta na 200 stupnjeva. Pustiti ih da se ohlade i oljuštiti.
2. Gorku čokoladu rastopiti na pari i ostaviti da se ohladi.
3. Lješnjake za biskvit (100g) samljeti s brusnicama što sitnije.
4. Suhe sastojke za biskvit brašno, prašak za pecivo, mljevene lješnjake s brusnicama pomiješati zajedno.
5. Pjenasto izmiksati jaja. Dodati im otopljenu i ohlađenu čokoladu, suhe sastojke za biskvit te ulje.
6. Uliti u namašćeni i pobrašnjeni kalup za tortu. Peći oko 20 minuta na 180 stupnjeva.
7. Ostaviti tortu da se ohladi u kalupu pa je ohlađenu staviti na tanjur za posluživanje i prerezati na pola.
8. Pomiješati zajedno mascarpone i Linoladu/Nutellu. Polovicom kreme namazati tortu pa preklopiti drugom polovicom torte. Ostatkom kreme namazati vanjski dio torte. Krema je takva da se malo teže razmazuje pa nećete dobiti glatku površinu. Da bi torta ljepše izgledala tapkati s malom žličicom po kremi. Na kraju posipati tortu grubo mljevenim pečenim lješnjacima.
9. Ostaviti da se dobro ohladi prije posluživanja (najbolje preko noći).

Ps. Količinu Linolade/Nutelle možete prilagoditi svom okusu, odnosno možete staviti manje ili više. Lješnjake možete već kupiti mljevene ili nasjeckane pa skratiti si posao. Ja imam domaće u ljusci pa sam imala i više posla.
Ako ste isprobali recept, slobodno ostavite komentar. Možete poslati i fotografiju s dojmovima u poruci na Instagramu (@travel_and_cook_diary) i rado ću podijeliti u storyju.


Primjedbe