Torta sa sirom

Recept za ovu tortu sa sirom je zapravo adaptacija recepta za kocke sa sirom i kiselim vrhnjem, a razlika je zapravo samo u kalupu i duljini pečenja. Tortu možete poslužiti kao najobičniju tortu od sira, ali možete se poigrati s različitim ''ukrasnim nadjevima''.
Sastojci za biskvit:
3 jaja, 100g šećera, 1 vanilin šećer, 150g brašna, 1 prašak za pecivo, 1 čep ruma, 100ml mlijeka sobne temperature, 100ml ulja.

Sastojci za nadjev od sira:
3 jaja, 500g svježeg sira, 1 vanilin šećer, 100g šećera.

Priprema:
1. Jaja istući sa šećerom i vanilin šećerom pa postepeno dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo te mlijeko. Na kraju dodati ulje i rum.
2. Smjesu uliti u kalup i peći 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva.
3. Dok se biskvit peče, pripremiti nadjev od sira. Sve sastojke za nadjev zajedno pomiješati. Nakon 20 minuta izvaditi biskvit i lagano po njemu rasporediti nadjev od sira. Vratiti kolač u pećnicu na još 25 minuta.
4. Ohladiti kolač na sobnoj temperaturi pa onda u hladnjaku.
Varijante ove torte:
Torta od sira s preljevom od višanja
Sastojci za nadjev od višanja: 150g višanja iz kompota, 1 čep ruma, 1 vanilin šećer.
1. Višnje, rum i vanilin šećer zakuhati do vrenja pa usitniti štapnim mikserom.
2. Kada se prelije nadjev od sira (prije pečenja) po njemu rasporediti i ovaj nadjev od višanja.
Torta sa sirom s preljevom od kiselog vrhnja
Sastojci: 180g kiselog vrhnja (25% mliječne masti), 1 vanilin šećer i 1 žlica šećera u prahu.
1. Kiselo vrhnje pomiješati s vanilin šećerom i šećerom u prahu.
2. Kada prođe 45 minuta od pečenja torte, izvaditi tortu i premazati ju nadjevom od kiselog vrhnja i vratiti na 5 minuta u ugašenu pećnicu. Ohladiti.

Torta sa sirom i breskvama
Sastojci: 1 kompot od bresaka (konzerva od 820g), 1 omot preljeva za torte. 
Breskve narezati na ploške i poslagati na tortu. Pripremiti preljev prema uputama i žlicom prelijevati preko torte jer ćete tako bolje rasporediti preljev. 
Ja nikad ne stavim sve breskve, ali manje pakiranje mi je premalo. Preljev uvijek napravim od pola omota jer ga bude previše. 
Ako ste isprobali recept, slobodno ostavite komentar. Možete poslati i fotografiju s dojmovima u poruci na Instagramu (@travel_and_cook_diary) i rado ću podijeliti u storyju.

Primjedbe