Jedna smjesa - tri kolača (mramorni, čupavci, kuglice)

Ova "ideja" nastala je kada su nam dolazili gosti u posjet povodom rođenja našeg sina. Htjela sam ponuditi gostima što više kolača, ali kada vam u goste dođe 2-4 ljudi nema smisla radi 3 kolača u "pravoj" veličini. Tako sam došla na ideju da ispečem jedan mramorni kolač i od njega napravim još dva kolača - čupavce i kuglice. Znači, mramorni narežem na kocke, pola posipam sa šećerom u prahu, drugu polovicu pretvorim u čupavce, a rubove koji ostanu pretvorim u kuglice s rumom.


Osnova ova tri kolača je mramorni kolač od jogurta.
Sastojci: 2 jaja, 140g šećera, 1 vanilin šećer, 200g brašna, 1 prašak za pecivo, 200ml tekućeg jogurta, 65ml ulja, 2 žlice kakaa.

Priprema:
1. Šećer pomiješati s vanilin šećerom i tući zajedno s jajima.
2. Dodati prosijano brašno i prašak za pecivo.
3. Miješati i dodavati jedno za drugim miješajući jogurt pa ulje.
4. Otprilike 3/4 smjese uliti u kalup.
5. U preostalo tijesto umiješati kakao te smjesu s kakaom rasporediti po smjesi u kalupu.
5. Peći u pećnici zagrijanoj na 180° stupnjeva oko 20 minuta.

Kolač narezati na kocke, pola posipati šećerom, a od druge polovice napraviti čupavce.
Za namakanje čupavaca rastopiti 100g gorke čokolade, 50g maslaca, 3 žlice šećera i 100ml mlijeka. Pustiti malo da se ohladi pa umakati čupavce u čokoladni preljev pa u kokos.
Za kuglice: rubni dijelovi kolača, ostatak preljeva za čupavce, rum, kokos. 
Rubne dijelove kolača koji ostanu nakon što narežete pravilne kocke, usitnite rukama, dodajte i ostatke čokoladnog preljeva koji je ostao od čupavaca i ruma po želji. Ukoliko je smjesa pregusta dodati više ruma, a ukoliko je premekana malo kokosa ili ostaviti u hladnjaku da se malo stisne da se mogu oblikovati kuglice. Oblikovati kuglice i uvaljati ih u kokos. 
Ove kuglice su super rješenje kako ''spasiti'' ostatke kolača. 
Ako ste isprobali recept, slobodno ostavite komentar. Možete poslati i fotografiju s dojmovima u poruci na Instagramu (@travel_and_cook_diary) i rado ću podijeliti u storyju.

Primjedbe