Nacionalni park Krka

Zadnje odredište našeg dalmatinskog đira ovih uskršnjih praznika bio je Nacionalni park Krka.

Odabrali smo hotel Vrata Krke, hotel s 3 zvjezdice, koji se nalazi u Lozovcu, jednom od ulaza u nacionalni park. Noćenje s doručkom platili smo 778 kuna što je veća cijena, ali ovdje se plaća lokacija. Hotel je osrednji, imali smo obiteljsku sobu s dvije zapravo spavaće sobe i dvije kupaonice. Veličina smještajne jedinice je odlična, ali o čistoća osrednja, doručak uredu kao i usluga. Lokacija je odlična osobito ako imate malu djecu kao mi jer je ulaz u park 100 metara od hotela. 

Nacionalni park Krka prostire se uz tok rijeke Krke koja izvire u podnožju planine Dinare kod Knina te teče kroz kanjon dug 75 km. Nacionalni park postoji od 1985. godine. Unutar nacionalnog parka nalazi se 7 slapova, od kojih su najpoznatiji Skradinski buk i Roški slap. Ulaznicu za odrasle (bez vožnje brodom) u Lozovcu platili smo 100 kuna po osobi, djeca do 7 godina ne plaćaju ulaznicu. Odlučili smo se za odlazak busom do rijeke jer bi se djeca umorila od pješačenja prema rijeci. Vožnju autobusom smo nadoplatili još 10 kuna po odrasloj osobi za vožnju u oba smjera. U nacionalnom se parku može svašta vidjeti i potrebno je više dana. Mi se odlučili za šetnju do Skradinskog buka i onda vožnju do Roškog slapa zbog djece. 


Prekrasan Skradinski buk: 

Nakon šetnje uputili smo se autom prema Roškom slapu i vozili kroz kanjon rijeke Čikole, čiji tok također čini dio nacionalnog parka. 

Kod Roškog slapa koji se ne može vidjeti s kopna, već tijekom vožnje brodom. U blizini Roškog slapa nalazi se Ozidana pećina. 

Što se tiče ručka, vozili smo se cestom prema Kninu i tražili restoran. Usput se s ceste može skrenuti prema amfiteatru Burnum i do Manojlovačkih slapova. Stali smo u restoran Kod Pere koji je ostao zarobljen u vremenu. Izbora nije baš bilo osim pečenja (odojak i janjetina), ali janjetinu smo i tražili. Bez obzira na dojam restorana, janjetina je bila odlična. 

Primjedbe