Središnja i sjeverozapadna Hrvatska: Ozalj i Samobor

Stari grad Ozalj naziv je za dvorac Ozalj u istoimenom gradu. Dvorac je smješten na uzvisini iznad rijeke Kupe. Srednjovjekovni grad postao je dvorac u 18. st. 

U grad se ulazi preko mosta koji je do 1821. bio je pomičan, a ulaznu je kulu dao podignuti Juraj IV. Zrinski. Grad je bio u vlasništvu Babonića, Frankopana i Zrinskih. Unutar dvorca nalazi se Zavičajni muzej sa slikarskim djelima Slave Raškaj koja je bila iz Ozlja. 

Na rijeci Kupi nalazi se i hidroelektrana Munjara. 

Nakon Ozlja odlučili smo posjetiti Samobor. Odlučili smo se za vožnju lokalnim cestama podno i preko Žumberačkog gorja. Prošli smo kroz Krašić - rodno mjesto kardinala Alojzija Stepinca, pokraj punionice vode Jane, dvorca Oršić, Stari grad Lipovec...

Samobor je smješten na rijeci Gradni u neposrednoj blizini slovenske granice i kako kaže Wikipedija jedno je od najstarijih i najomiljenih izletničkih odredišta u Hrvatskoj. Mi smo bili u nedjelju i zaista je bila velika gužva, na glavnom trgu nije bilo mjesta na terasi, a i u parku gdje se održavao adventski sajam je bila gužva. 

Samoborski muzej

Na trgu dominira crkva sv. Anastazije.

Na glavnom Trgu kralja Tomislava se nalazi i nekoliko slastičarnica u kojima se može probati poznata samoborska kremšnita. Prema preporuci iz grupe Putovanja s djecom by PutoKlinci otišli smo u slastičarnu U prolazu i moram reći ostali razočarani kremšnitama. 

U neposrednoj blizini na uzvisini se nalaze ostaci starog grada koji nismo stigli posjetiti. 

Primjedbe