Dalmacija - Solin

Kao što sam u postu sa savjetima o putovanju s djecom napisala, kao glavnu destinaciju odabrali smo Solin iz koje smo kretali u daljnje istraživanje. 

Za smještaj smo odabrali Hotel President koji smo pronašli na akcijskog cijeni na Ponudi dana. Iako je ponuda uključivala 3 noćenja, na upit smo dobili još jedno noćenje po povoljnijom cijeni te smo 4 noćenja s polupansionom platili oko 3300 kuna. Kako se radi o hotelu s pet zvjezdica, ponuda je uključivala 2 obroka te korištenje wellnessa (unutarnji bazen, turska kupelj, sauna, fitness centar), zaista je cijena povoljna. 



Solin je grad bogate povijesti, mi nismo uspjeli sve vidjeti. Kako bi rekao moj suprug, to ćemo drugi put, ako ne razgledamo sve, onda ćemo se možda vratiti. Što sve vidjeti u Solinu, a i super video o ovom gradu možete pronaći na poveznici

Najprije smo u Solinu krenuli do Gradine, ali nismo je mogli posjetiti jer je bilo zatvoreno. Gradina je utvrda u sklopu koje se nalazila crkva nastala ili u 14. ili 16. stoljeću. 

Solinom protječe rijeka Jadro. Na Gospinom otoku oko kojeg se nalazi rukavci rijeke Jadro nalazi se danas župna crkva. Kada su 1898. započeli s izgradnjom zvonika, pod zemljom su pronašli ostatke crkava iz 10. st. te poznati nadgrobni natpis kraljice Jelene. 

Dečkima se posebno svidio amfiteatar gdje su veselo trčkarali. 

Ostaci amfiteatra nalaze se u sjeverozapadnom dijelu Solina. Amfiteatar je sagrađen u 2. st. i mogao je primiti oko 18 000 gledatelja. 





U Solinu smo ručali odlične tortilje u No name pubu. 

Ruševine antičke Salone taj dan nismo stigli posjetiti, a druge dane smo obilazili druga mjesta pa ćemo se svakako morati vratiti jer u Solinu i okolici ima još svašta za vidjeti. 

Primjedbe