Krofnice - Donuts

Recept za ove krofnice pronašla sam u maminoj knjižici s receptima. Kada sam mami rekla da ću raditi prema receptu iz te njene knjižice, uspaničeno je rekla: ,,Nemoj! To nisam nikad radila, to sam prije 40 godina prepisala iz nekih novina sigurno! Tko zna ako valja recept, mi tada nismo imali internet za traženje recepata, prepisivali smo sve recepte iz novina....'' Uglavnom, recept mi se činio ok pa sam ga odlučila isprobati, nešto sam malo izmijenila samo jer mi se činilo da ide previše ulja (šalica ulja), činilo mi se da je limunov sok bespotreban, a količinu kvasca koja je bila navedena kao ''prst kvasca'' odredila sam na 15 g. U receptu je više puta bilo istaknuto da sve mora biti toplo: prostorija, daska, zdjela....Najvažnije kod tijesta s kvascem je da se što više digne, odnosno kad se diže da se udvostruči. Naime, što se više diže, tijesto će biti mekše i prozračnije.
Sastojci: 500g brašna, 200ml mlijeka, 2 žlice ulja, 3 žumanjca, 1 vanilin šećer, 2 velike žlice šećera, 1 žličica šećera, prstohvat soli, 3 žlice ruma, 14g suhog kvasca.

Ostalo: ulje za prženje, šećer u prahu za posipanje.

Priprema:
1. Zagrijati mlijeko. U polovici mlijeka rastopiti kvasac s jednom žličicom šećera te ostaviti da se digne.
2. U posudu staviti sve sastojke i umijesiti tijesto. Tijesto staviti na toplo (ja ostavim kraj radijatora) da se diže dok se ne udvostruči. Daska na kojoj ćete razvaljati tijesto za krofnice treba biti topla (možete je staviti na radijator da se grije).
3. Na toploj daski razvaljati tijesto debljine oko pola centimetra. Krugove rezati čašom, a čepom (npr. od ulja) rezati sredinu.
4. Krofnice ostaviti da se dižu dok se ne udvostruče.
5. Krofnice peći u vrućem ulju dok ne dobiju zlatnu boju s obje strane. Posipati ih šećerom u prahu.

Primjedbe