Mileram kocke s marelicama

Kada ne uspijemo pojesti voće i ono postane prezrelo, gotovo uvijek završi u kolačima. Tako je bilo i s oko pola kilograma marelica i dvije breskve koje su završile u preljevu mileram kocki.
Sastojci za prhko tijesto: 250 g brašna, 1 prašak za pecivo, 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 125 g omekšanog maslaca, 1 jaje.
Sastojci za kremu: 2 pudinga od vanilije, 100g šećera, 500ml mlijeka, 400ml milerama.
Za preljev: 500g marelica, 2 čepa ruma, 2 žlice šećera.

Priprema
1. Marelice očistiti od koštica i kožice pa nasjeckati na manje komadiće i zakuhati s rumom i šećerom. Kad zakuha i šećer se rastopi, skloniti s vatre i ostaviti da se ohladi.
2. Sve sastojke za tijesto ubaciti u posudu i izmiksati spiralnim nastavcima. Tijesto omotati u foliju i spremiti u hladnjak.
3.Dok se tijesto hladi, pripremiti kremu. Praškove za puding zajedno sa 100 g šećera rastopiti u 100 ml mlijeka. Ostatak mlijeka (400 ml) zakuhati pa skloniti s vatre i umiješati rastopljene praškove sa šećerom. Vratiti na štednjak i kuhati miješajući još 2-3 minute. U još vrući puding dodati mileram. Kremu izmiksati da se izbjegnu grudice.
4. Tijesto utisnuti u kalup, a preko tijesta preliti pripremljenu kremu. Preko kreme rasporediti preljev od marelica. 
5.Kolač peći u zagrijanoj pećnici oko 40 minuta na 170 stupnjeva.
6. Kolač ostaviti da se ohladi najprije na sobnoj temperaturi.
PS. Veličina kalupa je 23*33cm.
Dobro ohladiti prije posluživanja, najbolje preko noći u hladnjaku. Marelice možete zamijeniti i nekim drugim voćem, ali i povećati količinu. Umjesto preljeva koji se kuha, možete po kolaču rasporediti svježe voće i preliti preljevom za torte. 

Ako ste isprobali recept, slobodno ostavite komentar. Možete poslati i fotografiju s dojmovima u poruci na Instagramu (@travel_and_cook_diary) i rado ću podijeliti u storyju.

Primjedbe