Poljska - hrana i suveniri

Ciklus putopisa o Poljskoj odlučila sam završiti hranom i suvenirima. 
Prvi smo dan jeli u restoranu poljske kuhinje Stodola 47 u ulici Florianska. Za predjelo smo dobili tradicionalni poljski namaz od masti, luka, mesa i još nečega koji je bio baš fin. 
Jeli smo još bigos – tradicionalno poljsko jelo od kupusa i mesa. 
Te svinjetinu punjenu špinatom u umaku od sira s krumpirom i kremom od češnjaka – što nisam baš sigurna spada li u poljsku kuhinju.
 Porcije nisu bile baš prevelike, a cijene u redu za sam centar grada. 
Drugi smo dan jeli u šoping centru u blizini Auschwitza. Prvi restoran koji smo ugledali bio je Hamurabi, restoran arapske i mediteranske kuhinje pa smo tu i jeli. Uzeli smo platu Hamurabi koja košta manje od 80 kn i najeli se. 
U Wadowicama smo probali njihovu krempitu – Kremovku – koju je proslavio papa Ivan Pavao II. 
Krasna slastičarnica nalazi se na glavnom trgu u Wadowicama. 
Krempita nas nije baš nešto oduševila. 
U Wadowicama sam probala i klasičan poljski (krakowski) fast food, a to je zapiekanka. Zapiekanka se sastoji od zapečenog kruha sa sirom i gljivama te s raznim dodacima. 
Zadnji smo se dan u Krakowu odlučili za meksičku kuhinju i meksički restoran u Florianskoj ulici. 
Sve je bilo odlično, osim malo prepikantno. Naime, upitali su nas želimo li lagano, srednje i jako pikantno, a mi smo se odlučili za srednje. 
I za kraj – suveniri. 
Poljska je poznata po votki – najpoznatija je Votka Žubrovka. Ova se votka proizvodi od trave na kojoj pase bizon. 
Kako se u većini suvenirnica, a i na štandovima na glavnom trgu može kupiti lijepo ukrašena keramika, zaključila sam da je i to suvenir, ali podosta skup. 
Kupili smo i sol za ukras i sol za kupanje u rudniku soli Wieliczka.

Primjedbe