Pješice i biciklom po Parizu

Nakon što sam predstavila Louvre i Versailles slijede postovi posvećeni ostalim pariškim znamenitostima. Tako smo četvrti dan našeg boravka u Parizu krenuli od trga poznatog pod imenom Place de la Bastille. Tu se do 18. st. nalazio zloglasni zatvor koji je sagrađen još u 14. st. i koji je četiri stoljeća simbolizirao kraljev apsolutizam. 

Od ovog smo važnog trga za francusku povijest krenuli pješke prema još jednom trgu – Place de la Republique – čijim središtem dominira kip Republike. 


Ovaj je trg poprilično prometan i obližnje su ulice prepune dućana. Mi smo se s ovog trga spuštali prema Notre Dame ulicom Temple u kojoj je bilo 90% dućana s nakitom.
Na trgu Place de l' Hotel de Ville su od 14. do 19. st. bile mnoge egzekucije. U samom Hotel de Ville uhićen je i Robespierre, a zgrada danas služi kao gradska vijećnica. 


Katedrala Notre Dame nalazi se na jednom od dva prirodna otoka na rijeci Seine – Ile de la Cite. To je još od 3. stoljeća bilo središte grada. Ispred katedrale dočekao nas je manji red, ali smo nakon 10-ak minuta već bili unutra. Ulaz u katedralu je besplatan, ali se zato naplaćuje uspon na tornjeve. Gradnja katedrale započela je još sredinom 12. st., a završena je sredinom 14. st. Katedrala je gotovo srušena za vrijeme revolucije, a u njoj je 1804. Napoleon okrunjen za cara. Ova je katedrala inspirirala Victora Hugoa da joj posveti roman. 


Detalji s katedrale i iz unutrašnjosti: 



Na otočiću se uz ovu famoznu katedralu nalazi i palača pravde – Palace de la Justice, a uz nju i Sainte-Chapelle. 


Još se jedna lijepa zgrada nalazi na otočiću - La Conciergerie - koja je od 16. st. služila kao zatvor pa je tu bila zatvorena i Maria Antoaneta. 


Prešavši most stigli smo do trga - Place de la Chatelet - kojim dominiraju fontana sa sfingama i toranj Saint Jacques. 



Produžili smo prema Beaubourgu jer se tamo nalazio restoran u kojem smo jeli. 


Na platou Beaubourg nalazi se muzej moderne umjetnosti Centre Georges Pompidou. 


Fotografija iz unutrašnjosti: 


Nakon ručka uputili smo se prema Forumu Les Halles.
Na putu smo ugledali jednu fontanu – Fontaine des innocents – za koju sam kasnije pročitala da je najstarija fontana u Parizu, a izrađena je u 16. st.


Les Halles je jedna od najstarijih četvrti Pariza. Tu se nalazila velika tržnica koja je 1969. premještena, a 1979. je otvoren Forum des Halles koji je zapravo veliki šoping centar koji se nalazi ispod zemlje. Od 2010. radi se na izmjeni ovog šoping centra koji bi trebao biti završen 2016. godine.


Odmah u blizini nalaze se crkva St. Eustache i Bourse du Commerce. 



Tu smo u parku iznajmili bicikle i krenuli na Montmartre – jedan od najpitoresknijih četvrti Pariza. To je četvrt koja se nalazi na 130 m visokom brdu kojim dominira bazilika Sacre – Cour. Uspevši se do ove četvrti shvatili smo da je drukčija od drugih četvrti Pariza. U parku smo na parkiralištu za bicikle parkirali bicikle kada su nam ,,gospoda'' iz parka počela dovikivati: ,,Mister, hashish, cocaine? Madame, hashish, cocaine?'' Tu se nalazi brdo trgovina koje obiluju kičem.
Nakon što smo prošli kroz nekoliko ,,kičastih'' ulica stigli smo do središnje građevine do Montmartrea. Gradnja ove bazilike započela je 1876., a završena je 1919. Ulaz u baziliku je besplatan. 



Pogled na Pariz i na toranj Montparnasse. 


Do bazilike se trebalo uspeti stepenicama, a tko je lijen može se do bazilike odvesti uspinjačom – kartom koja vrijedi i za metro. 



Ova je četvrt poznata i po groblju na kojem su pokopane poznate povijesne ličnosti, npr. Degas, Zola, Dumas, Heine, Berlioz, Offenbach i dr. Nismo bili na groblju jer mi se osobno čini morbidnim posjećivati grobove poznatih. U blizini groblja nalazi se i poznati Moulin Rouge koji je osnovan još 1889. 


Mi smo se s Montmartrea spuštali u grad biciklima i usput fotografirali još neke poznate pariške znamenitosti:
Le Galeries Lafayette – jedna od najvećih robnih kuća u Parizu, ljudi su čekali u redu da uđu. 


Opera Garnier – izgrađena je u 19. st. i predstavlja jednu od najtipičnijih zgrada iz doba Napoleona III. 


La Madeleine – dao je izgraditi Napoleon I. u spomen na njegovu veliku armiju, a nakon njegova pada prenamijenjena je u crkvu posvećenu Mariji Magdaleni. 


Ovaj post je pomalo dug, ali kad je Pariz tako osebujan.

Primjedbe