Izletište Zeleni vir (Gorski kotar)

Izletište Zeleni vir nalazi se u neposrednoj blizini mjesta Skrad u Gorskom kotaru. U sklopu izletišta nalaze se tri atrakcije Vražji/Vrajži  prolaz, Zeleni vir i Muževa hišica. Te su tri atrakcije od 1962. proglašene geomorfološkim rezervatom.

Ulaznica dođe 25 kn, a za djecu do 7 godina je besplatno. Staza je kružna i navodno za cijeli krug treba oko 2 i pol sata. 

Planinarski dom trenutno radi samo subotom i nedjeljom, a u njemu se može spavati i jesti. 

Do ovog se izletišta može doći automobilom popriličnom strmom cestom prepunom oštrih zavoja, ali i pješice od željezničke stanice u Skradu.       

Vrajži prolaz ime je kanjona, a tako ga zovu i stanovnici toga kraja. Kanjon je dug 800m, a kroz njega prolazi potok Jasle. Duž kanjon prolazite pješačkom stazom i mostićima. Na kraju Vrajžeg prolaza nalazi se špilja Muževa hišica s jezercem. 

Zeleni vir je 70 metara visoka stijena s čijeg se vrha spuštaju dva potočića od kojih jedan stvara vodopad koji pada pred otvor špilje s jezercem i ulijeva se u potok Curak koji ovdje izvire. 

Mi smo odradili samo kanjon Vrajži prolaz, ali nismo se uspeli do Muževe hišice jer smo bili s dvoje male djece i nije bilo izvedivo. Morat ćemo ponoviti ovaj izlet kada narastu :) 





Između Zelenog vira i kanjona Vrajži prolaz smještena i prva hidroelektrana toga kraja Munjara iz 1921.  

Na ručak smo otišli u Delnice u Hotel Risnjak, zbog djece smo uzeli Delničku platu za dvoje, ali nismo bili baš pretjerano oduševljeni. 

Još malo fotografija. 




Primjedbe