Ravioli sa sirom u telećem šugu

Okus domaće tjestenine ne može se mjeriti s okusom kupljene. Ima posla oko domaće tjestenine, ali isplati se.
Jako volimo raviole sa sirom pa danas donosim svekrvin recept. Za izradu raviola koristila sam mašinu za tjesteninu i ovaj kalup za raviole.
Raviole možete raditi i bez kalupa tako da na razvaljani dio tjestenine stavljate nadjev i poklopite ga s drugim tijestom pa režete kružiće. 
Sastojci za tijesto: 5 jaja, 500g brašna, sol, 1 žlica maslinovog ulja.
Sastojci za nadjev od sira: 250g svježeg kravljeg sira, 100g naribanog parmezana, 1 kiselo vrhnje (20%mm), 1 jaje.

Priprema tijesta
Od sastojaka za tijesto umijesiti tijesto. Ukoliko se tijesto ne da umijesiti, vodom smočiti ruke pa opet mijesiti tijesto. Ponoviti ukoliko je potrebno na isti način (samo smočiti ruke, ne dolijevati vodu). Ukoliko je tijesto premekano, dodati brašno.
Tijesto za tjesteninu treba biti tvrđe, ali ne pretvrdo. Hoće li biti potrebno dodavati vode ili brašna, ovisi o veličini jaja.

Od ovog tijesta možete napraviti i obične tagliatelle pomoću mašine za tijesto ili ručno tako da što tanje razvaljate tijesto pa ga dobro pobrašnite i zarolate pa režete.
Priprema nadjeva
Sve sastojke za nadjev od sira pomiješati zajedno u kompaktnu smjesu.

Izrada raviola
1. Tijesto izrezati na više dijelova, pobrašniti pa malo valjkom za tijesto razvaljati.
2. Na mašini tijesto proći na broju 2 pa na broju 4.
3. Tijesto staviti na pobrašnjeli kalup, onda ubaciti jednu žličicu nadjeva pa poklopiti i pomoću valjka utisnuti tijesto i odvojiti ga.
Raviole kuhati oko 5 minuta.
Zaleđene raviole kuham 10 minuta.

Od ove količine sastojaka dobijem nešto više od kile raviola pa ih zamrznem.

Raviole možete poslužiti na rastopljenom maslacu s naribanim parmezanom, u bešamel umaku ili u junećem/telećem umaku.
Za teleći umak (4 osobe): 500g telećeg mesa narezanog na kockice, 2 luka, 2 mrkve, 6 žlica domaće šalše od rajčice (ili kupljene), sol, papar, temeljac ili voda.

Na ulju izdinstati meso pa dodati luk i mrkvu koje ste usitnili sjeckalicom. Dinstati da luk i mrkva dobiju boju pa dodati šalšu. Začiniti po guštu te dodati temeljca ili vode koliko želite da vam umak bude gust. Kuhati dok meso ne omekša.

Ako ste isprobali recept, slobodno ostavite komentar. Možete poslati i fotografiju s dojmovima u poruci na Instagramu (@travel_and_cook_diary) i rado ću podijeliti u storyju.

Primjedbe