Od Paza do Čepićkog polja

Nedjeljom jako često istražujemo Istru, vozimo se autom po manje poznatim mjestima i svako toliko stanemo i prošećemo ako nam se nešto učini zanimljivim.
Paz je mjesto na brijegu u općini Cerovlje s pogledom na Boljunsko polje. Paz se spominje još u 12. stoljeću, a ovdje se nalazio i kaštel koji je danas u ruševinama. Za Paz se može skrenuti kada se ipsilonom vozite iz smjera Pazin prema Rijeci, odnosno obrnuto.
 
Pogled na Boljun i prema Učki.
Na groblju se nalazi crkva sv. Vida.
Na našem smo putu prošli kroz Belaj gdje se nalazi ladanjski dvorac Belaj koji je sagradila obitelj Barbo u 16. stoljeću.  
Stižemo u Letaj gdje se nalazi brana. Brana je izgrađena 1970. godine kako  bi se spriječile poplave na Čepićkom polju koje je uzrokovao donji tok riječice Boljunčice. Brana je visoka 35 m, a duga 90 m. 


Krenuli smo prema  Kožljaku. Postoji novo naselje, ali i ostaci srednjovjekovnog kaštela. Ostaci se nalaze na strmoj litici i na starom putu koji je povezivao Istru i Liburniju. 
U neposrednoj blizini ostataka kaštela nalazi se napušteno selo Zagrad koje se polako obnavlja u turističke svrhe. 
Pogled na Čepićko polje. 
Ostaci kaštela starog Kožljaka. Kožljak je podignut na mjestu prapovijesne gradine, a prvi put se spominje u doba akvilejski patrijarha u 12. st. Pripadao je austrijskom dijelu Istre te se nalazio na samoj granici austrijske i mletačke Istre. 
Ps. Sva se ova mjesta uz neka druga spominju u povijesnom romanu Krvavi dani Vladimira Nazora. 

Primjedbe