Čupavi kolač sa sirom

Svi mi imamo onaj jedan kolač koji jako često radimo i po kojem nas svi znaju. Takav je ovaj kolač koji radim skoro svaki put kad nam netko dolazi u goste i za sve važnije prilike kad radim više vrsta kolač ovaj radim obavezno. Baš zato jer znam da ću ga opet sigurno raditi, valjda nisam ga nikad ni slikala i tako nikako da završi na blogu. Kolač je nastao kao adaptacija recepta iz knjige kolača dr. Oetkera. Originalno je to torta - Ruska čupava torta, ali nama je draži u obliku kolača, a napravila sam puno izmjena od originala. Prilagodila sam sastojke za tijesto pravokutnom kalupu, a iz nadjeva sam izbacila neke sastojke koji su mi se činili nepotrebnim kao što je prašak za puding i smanjila količinu sira jer bi ,,visoki'' kolač bio smiješan.
Sastojci za prhko tijesto: 300g brašna, 40g kakaa, 1 prašak za pecivo, 100g šećera, 1 vanilin šećer, 140g maslaca, 1 jaje.

Sastojci za nadjev: 3 jaja, 500g svježeg posnog sira, 1 vanilin šećer, 100g šećera.

Priprema:
1. Pomiješati suhe sastojke za tijesto pa dodati razmućeno jaje i omekšani maslac. Spiralnim nastavcima umijesiti tijesto. Umotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku dok pripremate nadjev.
2. Istući jaja sa šećerom i vanilin šećerom pa dodati svježi sir.
3. Oko 2/3 tijesta utisnuti u kalup obložen papirom za pečenje pa preliti nadjevom. Po vrhu rasporediti ostatak tijesta tako da ga samo kidate na komadiće.
4. Peći u pećnici oko 40 minuta na 180 stupnjeva.

Ako ste isprobali recept, slobodno ostavite komentar. Možete poslati i fotografiju s dojmovima u poruci na Instagramu (@travel_and_cook_diary) i rado ću podijeliti u storyju.

Primjedbe