Pirovi štapići za djecu i bebe

Pir, još se naziva spelta, dinkel, krupnik, naši kažu da je to divlja pšenica, sam kao namirnicu počela koristiti tek nedavno kada sam odlučila pirov griz uvesti mom tada osmomjesečnom Smiješku. Kako širim njegov spektar namirnica, polako uviđam koliko još ima namirnica, pretežno žitarica, koje nisam nikad ni jela.
Pir je žitarica srodna pšenici, ima manje glutena pa je lakše probavljiv te je puno zdravija žitarica. Mi smo tako u prehranu uveli pirovo brašno od kojeg pravim kruh koji  je odličan, pirove pahuljice miješamo s jogurtom ili ubacimo u kruh i kuhamo pirov griz koji je puno ukusniji od običnog pšeničnog. 
Pokušavam mom Smiješku što zdravije kuhati i davati što zdravije grickalice pa su tako nastali i ovi pirovi štapići koje on voli pogrickati i s kojima se zabavlja kad ga zezaju zubići. Za ove prutiće vam trebaju samo tri sastojka. Kod dohrane se vodim tablicom iz grupe Domaće kašice za bebe pa u zagradi piše od kojeg mjeseca idu namirnice, iako prema WHO-u sve namirnice mogu od početka osim kravljeg mlijeka i meda te nekih alergena. 
Sastojci: 100g pirovog brašna (8mj.), 40g krem sira (11mj.), 30g omekšanog maslaca (12. mj.). 
Priprema: 
1. Od sastojaka umijesiti tijesto. Oblikovati štapiće željene debljine. 
2. Po želji dodati sjemenke i premazati maslacem. 
3. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 10-15 minuta (ovisno koliko su debeli štapići). Štapići su gotovi kada dobiju boju i odvoje se od papira za pečenje. 
Od ove se količine dobije 15-20 štapića, ovisno koliko ih debelo oblikujete. 

Za odrasle: Ukoliko sebi želite napraviti zdraviju grickalicu povećajte količinu sastojaka jer se od ove količine sastojaka dobije malo štapića. Možete dodati sol u smjesu i poslužiti uz kakav umak, paštetu od tune ili sirni namaz.

Ako ste isprobali recept, slobodno ostavite komentar. Možete poslati i fotografiju s dojmovima u poruci na Instagramu (@travel_and_cook_diary) i rado ću podijeliti u storyju.

Primjedbe