Smiješko u Budimpešti 2 - Pešta

U blizini našeg hotela nalazi se metro stanica Nepliget pa smo se odlučili za korištenje metroa kako bismo stigli u centar grada. Moram priznati da u naših četiri dana vožnje metroom nismo vidjeli ni jednu bebu da se vozi metroom. Mi smo Smiješka ,,prevozili'' i u nosiljci i u kolicima, koja su nisu lagana kao kišobran kolica, ali opet su se pokazala praktična tako da se može u metro s bebom. Niti mu je buka i vožnja metroa smetala.
Drugi dan našeg obilaska krećemo s metro postaje i trga Deak Ferenc. Odmah preko puta ovog trga nalazi se Elizabetin trg i ujedno i park. Tu smo kupili karte za Hop On - Hop Off iako ih možete kupiti po cijelom gradu i u autobusu. Kada sam prije sedam godina bila u Budimpešti, tu je bilo gradilište pa tako da je ovaj dio bio potpun nov za mene. Tu su smjestili i Budapest Eye u stilu London Eye, mi se nismo provozali jer nam se činilo da se s ove lokacije ne može nešto posebno vidjeti.
Malo dalje od Elizabetina trga nalazi se bazilika sv. Stjepana preko puta koje se nalazi i početna točka zelene linije turističkog autobusa Hop On - Hop Off. 
Slijede fotografije iz vožnje po točkama/postajama iz navedene linije, naravno, nismo izašli na svakoj postaji. 
bazilika sv. Stjepana 
Szechenyi trg
Sinagoga je sagrađena sredinom 19. st. i najveća je sinagoga u Europi koja se koristi u vjerske svrhe. 
zgrada Državne opere 
i napokon izlazimo na Trgu heroja
Do Trga heroja vodi budimpeštanski Champs - Elysees - Avenija Andrassy u kojoj se nalaze najeskluzivnije trgovine i koja je beskonačno duga. 
Na Trgu heroja se nalaze Muzej lijepih umjetnosti 
i Umjetnička galerija. 
Trgom dominira stup na čijem se vrhu nalazi arhanđeo Gabrijel. 
Naokolo se nalaze kipovi najistaknutijih mađarskih vladara, od kojih su neki vladali i Hrvatskom, i drugih istaknutih mađarskih ličnosti. 

Tu se nalazi i najveći budimpeštanski park kojim dominira dvorac Vajdahunyad. 
Tu se nalazi i spomenik Anonimusu, anonimnom kroničaru kralja Bele III. 
 Tu smo se malo odmorili na drvenim ležaljkama s pogledom na dvorac. 
 Nakon marende i kratkog sunačanja krenuli smo dalje u razgledavanje. 
Odmah u blizini dvorca nalazi se poznate terme Szechenyi. 
Uzeli smo kupaće kostime ukoliko budemo imali vremena za kupanje, ali nas je pokolebao natpis da u termalnu vodu ne smiju mala djeca, ne sjećam se točno do koje godine, pa smo odustali. Predvorje terma je jako lijepo uređeno. 
U ovom se parku nalazi i zoološki vrt, kafići, restoran itd. 
Vraćamo se na Trg heroja i nastavljamo vožnju. Moj dragi i Smiješko u nosiljci koji je dosta toga prespavao lijepo naslonjen na svog oca. 
Sljedeća postaja jest kraljevski dvorac. Prelazimo Dunav jer se dvorac nalazi u Budimu. Sve gore navedeno nalazi se u Pešti. O znamenitostima u Budimu u sljećem postu ;)

Primjedbe