Putovati s bebom - savjeti

Nekako smo suprug i ja odlučili da nas dolazak našeg malog Smiješka neće ograničiti u putovanjima pa je tako naš mali putnik s nepuna četiri mjeseca bio na vikend izletu u Zadru, sa sedam mjeseci na kampiranju, a sa osam i pol u Budimpešti.
Kako odabrati destinaciju? 
Mi smo se vodili sljedećim: 
  • putovat ćemo autom - to nam je najpraktičnije jer se možemo zaustaviti kad želimo i možemo sa sobom ponijeti brdo opreme za našeg Smiješka, a osim svega toga možemo smještaj rezervirati u zadnji čas, 
  • destinacija mora biti udaljena do 6 sati vožnje jer će Smiješku dosaditi vožnja,  
  • destinacija mora imati više atrakcija da imamo što obilaziti nekoliko dana. 
Što uzeti sa sobom za bebu osim osnovnih potrepština kao što su odjeća, pelene, vlažne maramice itd.:
  • ukoliko beba jede kašice - najbolje ih je kupiti kod kuće da ne morate tamo tražiti trgovine i proučavati, što više žličica za kašice, papirnate podbratke, 
  • više igračaka da vožnja ne bude dosadna, 
  • kolica i nosiljku - da se možete prilagoditi vremenskim prilikama i terenu - npr. mi smo kupili paket dvodnevnog korištenja turističkog autobusa Hop On and Hop Off i puno nam je praktičnije bilo da nam je Smiješko u nosiljci, nego da vučemo kolica, 
  • što više duda ukoliko ih koristi. 
Kako odabrati smještaj? Mi smo odlučili rezervirati u zadnji čas jer s malom djecom nikad ne znaš kad će se razboljeti pa onda ti svi planovi padaju u vodu. Najbolje bi bilo da je smještaj u samom centru grada pa da se izbjegne korištenje javnog prijevoza jer nije baš najzgodnije ako dijete vozite u kolicima i koristite metro osobito ako su kolica malo glomaznija i teža. 
Jedan od glavnih problema s kojim smo se susreli kod odabira smještaja bio je parking. Naime, većina smještaja u samom centru grada, bilo hotela bilo apartmana, nije imala privatan parking, već je postojala mogućnost parkiranja u kakvoj podzemnoj garaži ili pak parkiranja na cesti uz naplatu. Cijene cjelodnevnog parkiranja kreću se od 12 do 20-ak eura dok su cijene za parkiranje na cesti puno isplativije, ali je to pomalo nepraktično. Parkiranje se naplaćuje od 8 do 18 sati, što znači da morate prije 8 ustati da biste na automatu uplatili parking i naravno poželjno bi bilo da odmah uplatite do 18 sati, ako je moguće svugdje i platiti za toliko sati, da se ne morate vraćati produžavati parking. 
Zbog navednih ,,problema'' s parkingom morali smo se odlučiti za smještaj malo udaljeniji od centra, tri metro postaje što i nije daleko, ali s besplatnim parkingom.  
Jedan od problema s kojim smo se susreli s malom bebom jest gdje presvući pelenu. Lako ako je toplo pa to možete i u parku na klupi, ali u prohladno jesensko vrijeme to baš nije rješenje. Uglavnom Mc Donalds i šoping centri su mjesta gdje zasigurno ima wc za invalide, a time i stol za presvlačenje bebe. Pametno bi bilo da unaprijed pronađete gdje se nalaze pa da ne morate tražiti kao mi. 
I evo fotke našeg Smiješka koji pažljivo proučava kartu i daje nam upute da se ne izgubimo. 

Primjedbe