Jug Malte

Let od Bologne do Malte traje oko 1 h i 40 min. Malta je država koja se sastoji od tri otoka: najvećeg Malte, Goza i Comina. Malta nije previše velik otok pa smo iz zraka mogli vidjeti skoro cijeli otok .

Pejzaž iz zraka. 


Aerodrom se nalazi u blizini mjesta Luqa. Ispred aerodroma se nalazi autobusna stanica odakle se može otići u nekoliko mjesta. Naš je plan bio da uzmemo autobus i tko dođemo do našeg hotel. Cijena karte je 1,5 €, a moguća je kupnja i višednevne karte. Odmah smo u startu ostali razočarani javnim prijevozom, naime, plan je bio da do hotela odemo busom, ali smo skoro sat vremena čekali na stanici dok nismo odustali i potražili taksi. Iz tog smo razloga samo jednom koristili javni prijevoz i to za vožnju od hotela do aerodroma, kad je bus kasino samo 20 minuta i ta je vožnja trajala sat vremena. Taksijem smo za 20€ (ukupna cijena vožnje) i za 20 minuta stigli do našeg hotela. Bili smo smješteni u hotelu Kennedy Nova u Sliemi – turističkom mjestu prepunom hotela, trgovina i restorana. Hotel se nalazi uz samu rivu i s krova hotela pruža se pogled na Vallettu i otok Manoel. Iz Slieme se do Vallette može trajektom za 1,5€ i samo 15 minuta. 


Ispred našeg hotela prodavali su izlete autobusom i brodom. Kako nas je javni prijevoz razočarao, a ideja o renta caru je otpala zbog vožnje ,,britanskom'' stranom ceste, ideja0 o cjelodnevnom izletu busom učinila se odličnom idejom. Odabrali smo izlete Malta sightseeing - za 35 € po osobi dobili smo tri izleta: South red tour, North blue tour i 2 Habours Crouise. Odlična stvar kod ovih izleta busom je što se može sići u određenim mjestima, razgledati to mjesto i onda krenuti dalje sljedećim busom. 
Najprije smo otišli na izlet crvenim busom: Valletta – i crveni i plavi bus voze kroz Vallettu. Ovaj se fortifikacijski grad najbolje može doživjeti s mora u što smo se uvjerili na krstarenju. 
Slike Vallette s vožnje busom:




Nakon Vallette slijede gradići:
Tarxien – grad koji je poznat po ostacima megalitskih hramova iz neolitika. 


U gradu je upravo bila neka vjerska svečanost. 


Senglea


i Vittoriosa 



Ribarsko mjesto Marsaxlokk – poznato je po svojim živopisnim brodicama i štandovima. 






Uz mnoštvo štandova tu ima i restorana uz more pa smo tu odlučili jesti – fries calamari – cijena je bila odlična, ali lignje nisu bile tako ukusne kao naše pržene lignje. 


I za kraj još malo sličica s ovog izleta po jugu Malte.
Wied iz-Zurrieq – odakle se može brodicom do Blu Grotto. 




Karakteristična arhitektura i ,,balkončići''. 


Primjedbe