Kraljevski dvorac Versailles

Znamenitost koju smo uz Louvre morali posjetiti bio je kraljevski dvorac Versailles. Za posjet Versaillesu posvetili smo treći dan. Versailles se nalazi izvan Pariza i do njega se stiže vlakom za otprilike pola sata. Kod kuće sam lijepo proučila linije i zapisala gdje izlazimo s metroa i gdje se ukrcavamo na vlak, ali pokazalo se da neće biti baš jednostavno stići do Versaillesa. Naime, dio željezničke linije bio je zatvoren zbog radova. Stigavši metroom u grad do metro stanice Invalides, dočekala su nas zatvorena vrata stanice na kojoj smo se trebali ukrcati na vlak za Versailles. Odlučili smo propješačiti do sljedeće stanice koja je bila udaljena nekih 500 metara. I tamo su nas dočekala zatvorena vrata, ali i pano na kojem je pisalo koje su sve stanice zatvorene zbog radova. Nešto smo naučili za sljedeće putovanje, saznati jesu li neke metro ili željezničke linije zatvorene. Stanica od koje je kretao vlak bila je poprilično udaljena da bismo do nje pješačili, a u našoj blizini nije bilo ni metro linije pa smo odlučili biciklima doći do željezničke stanice. Imali smo jučerašnje karte za bicikle koje su vrijedile još nekoliko sati pa smo biciklom krenuli do željezničke stanice. Bicikl je savršeno prijevozno sredstvo u Parizu, ali o prijevozu u Parizu, posvetit ću jedan drugi post. Kako smo se do željezničke stanice vozili uz rijeku, tako smo vidjeli i repliku Kipa slobode na Ile aux Cygnes. 

Nakon otprilike polusatne vožnje biciklom uspjeli smo se ukrcati na vlak za Versailles. Za vožnju vlakom može se koristiti karta za metro, ali samo u smjeru Pariz-Versailles. Naime, neugodno smo se iznenadili kada smo se trebali vratiti u Pariz jer karta za metro nije vrijedila i trebali smo kupiti novu kartu. Ta nova karta koštala je dvostruko više nego karta za metro – 3,55 €. Jedino što smo je za razliku od karte za metro, mogli iskoristiti još jednom pa je na kraju ispalo kao isto.
Od željezničke postaje do samog dvorca treba propješačiti nekih 1000m za što treba 10-ak minuta. Kako smo se počeli približavati dvorcu, uvidjeli smo da ćemo se ovdje načekati u redu jer je bila poprilična gužva – možda jer je bilo ,,kasno'' (oko 11 i pol) ili jer je bila nedjelja. 


Postoje dva reda, jedan za kupnju ulaznica, a jedan za ulazak u dvorac. Mi smo se razdvojili pa sam ja otišla kupiti ulaznice, a dragi je čekao u redu za ući u dvorac. Ulaznice dođu 15€ po osobi i vrijede samo za dvorac. Iako smo planirali razgledati i vrtove koji su jednako poznati kao i dvorac, odustali smo od toga jer je bilo prilično oblačno pa smo se bojali da nam ne bi propala ulaznica koja za vrtove dođe 9€. U redu smo čekali oko 2 sata da bi ušli u dvorac pa nas je čak i kiša malo smočila. 


Kraljevski je dvorac u Versaillesu u doba Luja XIII., u ranom 17. st., sagrađen kao lovačka zgrada. Dvorac počinje poprimati današnji oblik u doba Luja XIV. kada on ovdje seli iz Pariza. Kraljevska obitelj je Versailles napustila 1789. u doba francuske revolucije. Dvorac je bio napušten, a muzej francuske povijesti postaje 1837. U ovom je dvorcu potpisan dokument o neovisnosti SAD-a, proglašeno ujedinjenje Njemačke i Francuska Republika te se tu održavala mirovna konferencija nakon I. svjetskog rata. 


Na prijelazu iz 17. u 18. stoljeće sagrađena je i kapela: 


Kako smo se počeli približavati poznatoj Dvorani ogledala, tako je gužva bila sve veća: 


Dvorana ogledala izgleda manja nego što sam očekivala: 


Kako nismo kupili ulaznicu za vrtove, onda sam ih slikala kroz prozore. 



Soba kraljice Marije Antoanete 


Dvorana s kopijama slika koje prikazuju Napoleona: 


Odatle se stiže u posljednju veliku i poznatu dvoranu Galeriju bitaka u kojoj se nalaze slike svih poznatijih bitaka u kojima je sudjelovao francuski narod. 


Moram priznati da sam o ovom dvorcu imala jako velika očekivanja, koja se možda u potpunosti nisu ispunila jer smo iz ,,kišnih'' razloga propustili razgledati vrtove. 

Primjedbe

  1. Vrtovi jesu lepi ali ni priblizno mojim ocekivanjima. Interesantno je da sam i ja imala slican utisak posle obilaska Vresaja - OK, lepo je ali sam ocekivala mnooogo vise. Mozda je to zbog dugogodisnje zelje da vidim Versaj. Verovatno su ocekivanja prevelika. Da ne bude zabune, lepo je ali mozda mi u nasoj masti zelimo jos vise.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar