Pita sa sirom i limunom

Ne znam kako preživljavate ove vrućine, ali ja jedva pa se ne približavam ni štednjaku ni laptopu. Ova pita/torta ''stoji'' na fejsu  već tjedan dana pa sam danas odlučila da je krajnje vrijeme da se pojavi i na blogu. Jednostavna pita, a nakon što se dobro ohladi u hladnjaku i osvježavajuća. Meni su među dražima kolači i torte od prhkog tijesta jer se tijesto brzo umijesi, a dok se ''hladi'' u hladnjaku vrlo se brzo pripremi i nadjev onda se sve lijepo utisne u kalup, sve zajedno ispeče i nakon što se ohladi se degustira.  Nema ni hlađenja biskvita, ni preciznog prepolovljavanja biskvita pa hlađenja kreme pa ukrašavanja itd. Samo umijesi, nadjeni, ispeci i ohladi.  Počela sam pisati gluposti od prevelikog izlaganja suncu, evo recepta:
Sastojci za tijesto: 300g brašna, 1 žličica praška za pecivo, 100g šećera, 1 vanilin šećer, 140g maslaca, 1 jaje.


Sastojci za nadjev: sok jednog limuna, 100g šećera, 1 vanilin šećer, 500g svježeg sira, 2 jaja, 
korica jednog limuna. 
Priprema: 
1. Jaje istući sa šećerom pomiješanim s vanilin šećerom. Dodati maslac i brašno pomiješano s praškom za pecivom. Od tijesta oblikovati kuglu, umotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak da se stisne na pola sata. 
2. U međuvremenu pripremiti nadjev: svježi sir pomiješati sa šećerom , vanilin šećerom, jajima, sokom i naribanom koricom limuna. Dio tijesta utisnuti u kalup, a dio tijesta staviti uz rub tijesta i pritisnuti uz stjenku kalupa da se dobije ograda, visoka otprilike 2 cm. 
4. Nadjev uliti u tijesto.
5. Peći oko 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C.
6. Ostaviti pitu u hladnjaku da se ohladi pa poslužiti.
© Amaterka. Sva prava pridržana. 

Primjedbe

  1. Iako je vani 800 stupnjeva, ne, ne buncaš :D, apsolutno se slažem s tobom, pite su stvarno jednostavne za napravit.
    Super ti je ova limunasta, izgleda odlično!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar