Marelice - marmelada i kompot

Još prije tjedan dana radila sam marmeladu i kompot od marelica, ali nikako da sjednem, otipkam sve i uredim fotografije. Danas sam odlučila da je krajnje vrijeme, ne samo zato jer će završiti sezona marelica, već i zato jer ću pogubiti sve papiriće na koje sam pisala mjere, a već sam pogubila jedan. Ne znam kako vi, ali ja si recepte bilježim na papiriće pa izmjene na druge papiriće pa mi je puna kuća papirića i naravno da svako toliko neki pogubim ili završi u kanti za smeće. Tako se i ovaj put dogodilo, nedostaje mi jedan od papirića na koje sam bilježila recept za kompot. Kako nemam baš više marelica za kompot, donosim vam djelomičan.
Marmelada od marelica 
Marmeladu od marelica sam radila na isti način kao marmelada od jagoda
Sastojci: 
x 1kg očišćenih marelica 
x 1 vanilin šećer 
x par kapljica soka od limuna 
x 800g šećera
x 1 džemfix ili želin. 
Priprema: 
1. Marelice oprati, odstraniti im kožicu i košticu i dobro usitniti.
2. Usitnjene marelice pomiješati s limunovim sokom i vanilin šećerom i ostaviti sat vremena. 
3. Nakon sat vremena mješavini dodati džemfix ili želin pomiješan s 2 žlice šećera. Staviti kuhati i neprestano miješati. 
4. Čim zakuha dodati preostali šećer i kuhati dok se ne počne zgušnjavati. Marmeladu uliti u prethodno zagrijane staklenke.
Kompot od marelica 
Ovaj recept donosim djelomičan. Djelomičan iz dva razloga – nisam sigurna jesam li stavila 2 ili 3 kile marelica (taj sam papirić izgubila), a i ostalo mi je malo vode s kojom sam ukuhavala marelice. Nisam stigla skuhati još kompota pa da napravim točne omjere. 
Sastojci: 
x 1l vode
x 300g šećera 
x 2-3kg očišćenih marelica. 
Priprema: 
1. U vodi skuhati šećer i ostaviti da se ohladi. Pripremiti staklenke koje isto moraju biti hladne. 
2. Očistiti marelice od kožica i koštica. 
3. Očišćene marelice slagati u staklenke pa dolijevati vodu skoro do vrha. Zatvoriti staklenke pa omotane u krpe staviti u lonac. Staklenke se ne smiju dodirivati, moraju biti odvojene krpama. Doliti vodu u lonac i staviti kuhati. 
4. Kada zakuha, smanjiti vatru i kuhati još 20 minuta. 
5. Staklenke ostaviti omotane krpama i u loncu dok se sve u potpunosti ne ohladi. 

Ako ste isprobali recept, slobodno ostavite komentar. Možete poslati i fotografiju s dojmovima u poruci na Instagramu (@travel_and_cook_diary) i rado ću podijeliti u storyju.



Primjedbe

  1. Ti si se stvarno dobro pripremila za zimu :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Volim marelice pa mi se sviđa i kompot i marmelada. I fotke su super. I imam darivanje na blogu..

    OdgovoriIzbriši
  3. marelica mi je omiljeno voće, volim kompot od marelica, ali i marmeladu
    slike su ti baš prekrasne

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar