Ston

Drugi smo dan našeg putovanja krenuli prema jugu Hrvatske, odnosno gradu Stonu. Ston se nalazi na poluotoku Pelješcu. Od Tučepa do Stona trebalo nam je oko 2 sata, vozili smo se po magistrali. Na putu smo vidjeli Baćinska jezera, dolinu rijeke Neretve te Pelješki most. 

Baćinska jezera 

dolina Neretve
Pelješki most 
Na području Neretve uz cestu ima dosta štandova na kojim se prodaju mandarine, naranče, sokovi od mandarine, ušećereni bademi, suhe smokve itd. Mi smo kupili litru domaćeg soka od mandarine za 50 kuna. Da bi stigli do Stona potrebno je prijeći granicu s BiH, Covid potvrde trenutno nisu potrebne. 

Najprije smo došli do Malog Stona, mislili smo se vratiti nakon što obiđemo Ston, ali su djeca bila preumorna pa nažalost nemam fotografije. 

Ston je bio naseljen još od prapovijesti, mjesto su naseljavali Iliri, osvojili su ga Rimljani, neko je vrijeme bio pod zaštitom hrvatskih vladara pa pod vlašću Ugarske, a od 1333. pod vlašću Dubrovnika. 

Na fotografiji su crkva sv. Vlahe koja je obnovljena nakon što je stradala u potresu i tvrđava Kaštio. 


Stonske zidine imaju dva ulaza i jedan izlaz, jedan je ulaz u Stonu, a jedan u Malom Stonu. Ulaznica za odrasle dođe 70 kuna, a za mlade do 18 godina 30 kuna. Nama nisu naplatili ulaznice za djecu (5 i 2 i pol godine). Mi smo prošetali samo dijelom oko Stona jer se mlađi sin umorio. Uspon je malo naporan, strm, iako postoji metalna ograda, s manjom djecom treba biti na posebnom oprezu. Stonske su zidine otvorene za posjetitelje od 2009. godine. 
izlaz sa zidina 
Nakon zidina uspjeli smo još posjetiti tvrđavu Kaštio. Cijena ulaznice za zidine pokriva i tvrđavu. 




Pogled na zidine s tvrđave Kaštio. 


Ston je osim po zidinama i kamenicama poznat i po solani. 


Malo po Stonu
crkva sv. Nikole i mandarine 

Nakon šetnje zidinama ručali smo u konobi Đardin u đardinu iliti vrtu. Odlučili smo probati njihove poznate kamenice, uzeli smo dvije svježe i dvije pečene te rižoto s dagnjama iliti po dalmatinskom mušulama, a dečki pizzu. Cijena svježih kamenica po komadu je 10 kuna, a pečenih 13 kuna. Nama su puno bolje bile pečene, nego svježe. 
Ideje što još vidjeti u Stonu, okolici i na putu prema Stonu: solanu Stonu, uzgajališta kamenica, Mali Ston, Muzej vinogradarstva i vinarstva, Napoleonovu cestu itd. 

Primjedbe