Čokoladna kupola torta sa šumskim voćem

Torta za sve one koji vole čokoladu i šumsko voće.

Sastojci za biskvit: 3 jaja, 100g gorke čokolade, 200g brašna, 1 prašak za pecivo, 100g šećera, 1 vanilin šećer, 100ml ulja.

Sastojci za nadjev od šumskog voća: 250g smrznutog šumskog voća, 30g šećera, 2 listića želatine. 

Veličina kalupa za nadjev od šumskog voća: promjer 20cm. 

Sastojci za čokoladnu kremu: 300g gorke čokolade, 500ml slatkog vrhnja za šlag (mliječnog), 500g mascarpone sira.

Veličina kalupa: promjer 25cm. 

Veličina plastične okrugle posude: promjer cca 24 cm.

Priprema:

1. Najprije pripremiti nadjev od šumskog voća. Listiće želatine staviti u vodu da nabubre. Šumsko voće zagrijati sa šećerom pa umiješati listiće želatine te sjediniti. Kalup obložiti prijanjajućom folijom pa rasporediti nadjev od šumskog voća i ostaviti u zamrzivaču dok se ne stvrdne. 

2. Rastopiti gorku čokoladu na pari i ostaviti da se ohladi dok miksate ostale sastojke za biskvit.  

3. Suhe sastojke za biskvit brašno, prašak za pecivo i kakao pomiješati zajedno.

Pjenasto izmiksati jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati im suhe sastojke za biskvit te ulje. Na kraju dodati rastopljenu gorku čokoladu. 

4. Uliti u namašćeni i pobrašnjeni kalup. Peći oko 30 minuta na 180 stupnjeva.

5. Ostaviti biskvit da se ohladi u kalupu pa ga ohlađen staviti na tanjur za posluživanje i prerezati na pola. 

6. Rastopiti gorku čokoladu na pari te ostaviti da se ohladi, ali ne do kraja da se ne bi stvrdnula.

7. Izmiksati 500 ml vrhnja u šlag (ne prejako) pa dodati 500g mascarpone sira i gorku čokoladu. 

Slaganje torte

1. Posudu obložiti prijanjajućom folijom pa posložiti narezana 8 komada gornje polovice torte. Pokapati biskvit mlijekom.

2. Kremu podijeliti na dva dijela. Jedna polovica kreme je za ukrašavanje torte.

3. Veći dio polovice kreme staviti na posložene komade biskvita pa staviti zaleđeni nadjev od šumskog voća te ostatak prve polovice kreme. Poklopiti donjom polovicom biskvita, koju ste prethodno malo pokapali mlijekom, te ostaviti u hladnjaku bar 3 sata da se stvrdne. 

4. Oprezno prevrnuti tortu na tanjur. Odrezati višak biskvita te premazati dijelom druge polovice kreme i ukrasiti. Ostaviti da se ohladi, najbolje preko noći. 

Ako ste isprobali recept, slobodno ostavite komentar. Možete poslati i fotografiju s dojmovima u poruci na Instagramu (@recepti_i_putopisi) i rado ću podijeliti u storyju. 

Primjedbe