Putovati s dvoje male djece

Već sam na blogu pisala o putovanju s malom djecom/bebom, odlasku na snijeg te kampiranju. Produženi vikend odlučili smo iskoristiti za naše prvo putovanje u četvero, s dvoje djece u dobi od 5 godina i 2 godine. 

Odabrali smo za glavnu destinaciju Solin koji nam je bio polazišna točka za istraživanje. Izradili smo okvirni plan što ćemo posjetiti jer je bila najava promjenjivog vremena te nismo znali kako će se djeca ponašati. 

Kako odabrati destinaciju? 
Mi smo se vodili sljedećim: 
- putovat ćemo autom - to nam je najpraktičnije jer se možemo zaustaviti kad želimo, djeca mogu spavati, možemo uzeti više prtljage, a osim svega toga možemo smještaj rezervirati u zadnji čas
- destinacija mora biti udaljena do 6 sati vožnje jer bi djeci mogla dosaditi vožnja,  
- destinacija mora imati više atrakcija ili u svojoj blizini druge zanimljive destinacije koje možemo posjetiti.  

Kako odabrati smještaj? 
Kod smještaja smo se vodili time da ima određene sadržaje i da je na dobroj lokaciji te da je cijena razumna za 4 osobe. Od sadržaja nam je važan bio unutarnji bazen (zbog djece) i da je uključen polupansion (doručak i večera). 

Naš je plan nekako bio da ujutro nakon doručka odemo posjetiti neko mjesto i da se popodne vratimo u hotel na bazen i večeru. 

O čemu voditi računa: 
- da obilazak nije fizički prenaporan za djecu (uspon, duljina) 
- da uvijek sa sobom imate vodu, voće ili nešto sitno za pojesti jer ne želite da vam prilikom obilaska muzeja/utvrde itd. plaču da su gladni i žedni 
- imate sa sobom neke igračke s kojima se mogu zabaviti dok sjedite na ručku ili večeri 
- da imate viška odjeće za djecu jer će se više puta uprljati tijekom dana 

I za kraj: pripremiti se da nećete vidjeti sve što ste zamislili jer će se djeca umoriti, zaspati tijekom vožnje pa vam se možda neće dati buditi ih...
Nama je jedan od najvećih izazova bila večera od tri slijeda u hotelu, naime, nakon predjela oni više nisu bili gladni i samo su trčkarali po sali. 
Oni su uživali i bilo im je zabavno i zanimljivo, a i mi smo. 

Primjedbe