Torta s bijelom čokoladom, kiselim vrhnjem i jagodama

Ova fantastična torta nastala je na temelju dva recepta: prhki kolač od jagoda i brza čokoladna torta.
Ja sam radila preljev od jagoda jer sam imala 100g prezrelih jagoda koje su bile idealne za kuhanje džema, a ne za jesti. Torta se jako jednostavno priprema, osvježavajuća i je i kremasta, a opet ne prezasitna.
Sastojci za prhko tijesto: 175g brašna, 70g maslaca, 1 jaje, pola praška za pecivo, 80g šećera.
Sastojci za nadjev: 150g bijele čokolade, 2 jaja, 100g šećera, 400g kiselog vrhnja (20% mm), 40g brašna.
Sastojci za preljev od jagoda: 100g zrelih jagoda, 1 žlica šećera, 1 žlica ruma, 1 žličica gustina.

Priprema
1. Umijesiti tijesto od sastojaka, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku oko 30 minuta. 
2. Dok se tijesto hladi, oprati jagode, nasjeckati ih na kockice, pomiješati sa šećerom i rumom te zakuhati. Kada jagode zakuhaju, ukloniti s vatre i umiješati žličicu gustina te ostaviti da se hladi. 
3. Pripremiti kremu: rastopiti bijelu čokoladu na pari te ostaviti da se ohladi.
4. Jaja izmiksati sa šećerom, brašnom te otprilike polovicom kiselog vrhnja.
5. U bijelu čokoladu umiješati drugu polovicu kiselog vrhnja te dodati u smjesu jaja, šećera, brašna i kiselog vrhnja pa sve zajedno izmiksati u kremu.
6. Utisnuti tijesto u pobrašnjeli kalup za tortu pa preliti kremom. 
7. Preljevom od jagoda pokapati tortu. 
8. Tortu peći 40 minuta na 180 stupnjeva.
6. Prije posluživanja ohladiti, najbolje preko noći.

Količinu jagoda u preljevu možete povećati, a također možete i preskočiti preljev i jednostavno jagode pobacati po kremi pa će se tako zapeći.
Možete tortu ispeći bez preljeva pa jednostavno poslagati svježe jagode i preliti ih preljevom za torte.

Ako ste isprobali recept, slobodno ostavite komentar. Možete poslati i fotografiju s dojmovima u poruci na Instagramu (@travel_and_cook_diary) i rado ću podijeliti u storyju.

Komentari