Torta od zapečenih palačinki sa sirom i kiselim vrhnjem

Volim zapečene palačinke sa sirom, ali kada ih klasično zamotam i zapečem onda kod rezanja nikako izrezati normalan komad. Zato sam odlučila ispeći palačinke sa sirom u kalupu od torte. Radila sam manju tortu samo za nas troje pa zato preporučam udvostručiti sastojke nadjeva ako je za više osoba.
Recept za palačinke
Tijesto za palačinke inače radim odoka, ali ovo bi bila količina sastojaka za oko 20-ak palačinki: 2 jaja, jedna žlica šećera, prstohvat soli, 360 g brašna, oko 700ml mlijeka, 50ml vode. 

Priprema:

1. Jaja pomiješati s s jednom žlicom šećera i prstohvatom soli. 
2. Dodavati naizmjence mlijeko i brašno. 
3. Pri kraju dodati još malo vode.
4. Ispeći palačinke na vrućoj tavi. 

Sastojci za nadjev: 250g svježeg sira, 1 vanilin šećer, 4 žlice šećera, 1 jaje, 1 kiselo vrhnje (200g).
Sastojci za preljev: 1 kiselo vrhnje (200g), 1 žlica šećera u prahu, šaka šumskog voća,

Priprema:
1. Pomiješati sve sastojke za nadjev da postanu kompaktna smjesa.
2. Kalup za tortu obložiti papirom za pečenje.
2. Na dno kalupa staviti palačinku. Palačinku namazati s tri žlice nadjeva. Na svaku palačinku staviti 3 žlice nadjeva od sira i tako nastaviti slagati oko 7 palačinki. Zadnju palačinku također namazati nadjevom od sira. Peći u pećnici oko 10 minuta na 180 stupnjeva.
4. Za preljev pomiješati kiselo vrhnje sa šećerom u prahu te preliti preko zadnje palačinke.
5. Nakon 10 minuta pečenja izvaditi tortu od palačinki pa preliti preljev od kiselog vrhnja te ostaviti 5 minuta u ugašenoj pećnici.
6. Šaku šumskog voća zagrijati s 1 žlicom šećerom dok se šumsko voće ne rastopi i pusti malo soka.
7. Preljev od šumskog voća preliti po palačinkama i uživati.

Ps. Palačinke su najbolje još dok su tople, ali i hladne su fine i osvježavajuće samo što će biti malo suhe nakon stajanja u hladnjaku.

Primjedbe