Express ručak: svinjetina u umaku od celera

Nedavno sam napokon kupila express lonac, ne znam što sam čekala jer puno brže skuham neke namirnice koje moram inače duže kuhati. Ovo je jedna ideja kako pripremiti svinjetinu, a umjesto svinjetine može i teletina ili junetina, odnosno brzi ručak u express loncu. Svinjetinu ili neko drugo meso možete pripremiti na ovaj način i bez korištenja express lonca samo će kuhanje mesa u umaku trajati duže kako bi meso omekšalo.
Vrijeme pripreme i pečenja: oko 30 minuta.
Sastojci za 2 -3 osobe: 300g svinjskih odrezaka od buta, 1 štapić celera (20g), 2 češnja češnjaka, pola žličice suhog origana, sol, papar, 1 žlica maslinovog ulja, 40g maslaca, 300ml vode, 2 žlice brašna, 100ml vrhnja za kuhanje.

Priprema
1. Svinjetinu dobro istući batom.
2. U express loncu rastopiti maslinovo ulje i 20g maslaca pa popržiti meso s obje strane da dobije boju.
3. Izvaditi meso pa popržiti krupno nasjeckani celer i češnjak.
4. Vratiti u express lonac meso sa sokovima koje je pustilo dodati 300ml vode, začiniti solju, paprom i origanom. Zatvoriti lonac i kuhati na najjačoj temperaturi dok lonac ne počne ispuštati paru. Tada smanjiti na najmanju temperaturu i kuhati  oko 10 minuta.
5. Kada je meso u umaku gotovo, procijediti umak te izmiksati celer i češnjak s malo umaka pa sve zajedno opet vratiti u lonac.
7. Rastopiti 20g maslaca i u njega umiješati brašno. Tu smjesu dodati u umak s mesom i miješati na vatri dok se umak ne počne zgušnjavati.
8. Na kraju u umak dodati vrhnje za kuhanje i zagrijati do vrenja.

Kao prilog možete poslužiti rižu, grašak, pire od krumpira...

Ako ste isprobali recept, slobodno ostavite komentar. Možete poslati i fotografiju s dojmovima u poruci na Instagramu (@travel_and_cook_diary) i rado ću podijeliti u storyju.

Primjedbe