Nedavno sam napokon kupila express lonac, ne znam što sam čekala jer puno brže skuham neke namirnice koje moram inače duže kuhati. Ovo je jedna ideja kako pripremiti svinjetinu, a umjesto svinjetine može i teletina ili junetina, odnosno brzi ručak u express loncu. Svinjetinu ili neko drugo meso možete pripremiti na ovaj način i bez korištenja express lonca samo će kuhanje mesa u umaku trajati duže kako bi meso omekšalo.
Vrijeme pripreme i pečenja: oko 30 minuta.
Sastojci za 2 -3 osobe: 300g svinjskih odrezaka od buta, 1 štapić celera (20g), 2 češnja češnjaka, pola žličice suhog origana, sol, papar, 1 žlica maslinovog ulja, 40g maslaca, 300ml vode, 2 žlice brašna, 100ml vrhnja za kuhanje.
Priprema
1. Svinjetinu dobro istući batom.
2. U express loncu rastopiti maslinovo ulje i 20g maslaca pa popržiti meso s obje strane da dobije boju.
3. Izvaditi meso pa popržiti krupno nasjeckani celer i češnjak.
4. Vratiti u express lonac meso sa sokovima koje je pustilo dodati 300ml vode, začiniti solju, paprom i origanom. Zatvoriti lonac i kuhati na najjačoj temperaturi dok lonac ne počne ispuštati paru. Tada smanjiti na najmanju temperaturu i kuhati oko 10 minuta.
5. Kada je meso u umaku gotovo, procijediti umak te izmiksati celer i češnjak s malo umaka pa sve zajedno opet vratiti u lonac.
7. Rastopiti 20g maslaca i u njega umiješati brašno. Tu smjesu dodati u umak s mesom i miješati na vatri dok se umak ne počne zgušnjavati.
8. Na kraju u umak dodati vrhnje za kuhanje i zagrijati do vrenja.
Kao prilog možete poslužiti rižu, grašak, pire od krumpira...
Ako ste isprobali recept, slobodno ostavite komentar. Možete poslati i fotografiju s dojmovima u poruci na Instagramu (@travel_and_cook_diary) i rado ću podijeliti u storyju.
Sastojci za 2 -3 osobe: 300g svinjskih odrezaka od buta, 1 štapić celera (20g), 2 češnja češnjaka, pola žličice suhog origana, sol, papar, 1 žlica maslinovog ulja, 40g maslaca, 300ml vode, 2 žlice brašna, 100ml vrhnja za kuhanje.
Priprema
1. Svinjetinu dobro istući batom.
2. U express loncu rastopiti maslinovo ulje i 20g maslaca pa popržiti meso s obje strane da dobije boju.
3. Izvaditi meso pa popržiti krupno nasjeckani celer i češnjak.
4. Vratiti u express lonac meso sa sokovima koje je pustilo dodati 300ml vode, začiniti solju, paprom i origanom. Zatvoriti lonac i kuhati na najjačoj temperaturi dok lonac ne počne ispuštati paru. Tada smanjiti na najmanju temperaturu i kuhati oko 10 minuta.
5. Kada je meso u umaku gotovo, procijediti umak te izmiksati celer i češnjak s malo umaka pa sve zajedno opet vratiti u lonac.
7. Rastopiti 20g maslaca i u njega umiješati brašno. Tu smjesu dodati u umak s mesom i miješati na vatri dok se umak ne počne zgušnjavati.
8. Na kraju u umak dodati vrhnje za kuhanje i zagrijati do vrenja.
Kao prilog možete poslužiti rižu, grašak, pire od krumpira...
Ako ste isprobali recept, slobodno ostavite komentar. Možete poslati i fotografiju s dojmovima u poruci na Instagramu (@travel_and_cook_diary) i rado ću podijeliti u storyju.
Primjedbe
Objavi komentar