Doček u Poljskoj - Krakow - kraljevski brijeg Wawel

(Putopis sa starog bloga, možda nekome treba ideja gdje za doček Nove godine.) 
Staru 2013. ispratili smo, a novu 2014. dočekali u Krakowu pa slijedi nekoliko putopisa iz Poljske. Putovali smo s agencijom Alga travel jer je najjeftinija i nudi najviše destinacija. Krakow je kolijevka poljske države i kulture. Do 16. stoljeća bio je glavni grad Poljske. Povijesno središte Krakowa Stare Miasto nalazi se od 1978. na UNESCO-vu popisu svjetske baštine. 
Na put smo krenuli iz Rijeke u 16 sati, a u Krakow smo stigli oko 7 ujutro. 
Odmah po dolasku u grad krenuli smo u razgledavanje znamenitosti. Parkirali smo na veliko parkiralište koje se nalazi uz Vislu i u blizini kraljevskog brijega Wawela. Krenuli smo u razgledavanje ''naopakim putem''. Naime, ruta koju smo prošli prvi dan našeg boravka u Krakowu zove se kraljevski put. Kraljevski je put išao od crkve sv. Florijana, gdje su se krunili poljski kraljevi, do Wawela, kraljevskog brijega. 
U podnožju kraljevskog brijega nalazi se kip zmaja koji svakih nekoliko minuta riga vatru. Vodič nam je ispričao legendu o osnutku Krakowa i zmaju koje se djelomično sjećam, a možda sam nešto i pobrkala: Krakow je osnovao Krak. U podnožju brda je u špilji živio zmaj kojemu su mještani prinosili žrtve. Jednog dana je jedan mladić u utrobu ovce ubacio sumpor. Zmaj je pojeo ovcu i potrčao u Vislu kako bi popio vode i tako je stradao, a mladić je dobio Krakovu kći za ženu. 
Uspon na kraljevski brijeg i ulazna vrata.
Na kraljevskom brijegu Wawelu nalazi se kraljevski dvorac, katedrala i obrambene zidine. 
Po kraljevskom brijegu: 
 Katedrala sv. Stanislava i Vaclava je krunidbeno svetište i grobnica poljskih kraljeva. Uz katedralu nalazi se Žigmundova kapelica.

U jednom od tornjeva nalazi se najveće zvono u Poljskoj. 
Vodič nam je ispričao još jednu legendu vezanu za kraljevski dvorac: nakon 23 sata nije preporučljivo prolaziti šetnicom oko dvorca jer su oko pola noći pronalazili mrtvace. Mi smo noću (prije 23 sata) naišli na pregrade koje se valjda stavljaju da ljudi ne bi prolazili. 
Spuštanje s Wawelskog brijega i odlazak u obilazak grada. 

Primjedbe