Putovati po Austriji - savjeti

Produženi smo vikend iskoristili za kratak izlet u Austriju, točnije u Salzburg i Hallstatt. Već neko vrijeme želim posjetiti ove dvije destinacije, a posebno Hallstatt i njegov rudnik soli. Bili smo samo dva dana iz više razloga, a jedan od njih je da je to bio i prvi put da smo našeg malenoga od skoro dvije godine (21 mjesec) pustili na duže čuvanje od nonića.
Volim putovati autom jer si sam određuješ gdje ćeš se zaustaviti i koliko, mom mužu je bilo malo naporno jer je cijelo vrijeme vozio on, ali tko mu je kriv kada neće meni dati da vozim. Uglavnom, mi putujemo našim petogodišnjim Citroenom C3 koji je dizelaš i koji troši 4,4 litre. Tako da smo mi za nekih 1000km koliko smo prošli, potrošili oko 500HRK.

Prije puta proučila sam koji su najbrži pravci te provjerila cijene vinjeta, cestarina. Vinjeta za Sloveniju dođe 15€, a za Austriju 9€. Samo treba znati da se u Austriji posebno plaća tunelarina. Cijene za vinjete, a i tunelarinu možete naći na stranicama HAK-a. Na našem putu prema Salzburgu su prema HAK-u bila 2 tunela:  Karawanken (7,20 € - 1 smjer), Tauern Katschberg (11,50 € - 1 smjer), ali nije na popisu bilo još jednog tunela koji smo platili jer nismo znali da ga možemo izbjeći - Katschbergtunnel (6 € - 1 smjer). 
Sporedne ceste u ovim dijelovima koji smo mi prošli, a radi se o planinskim područjima, saveznim državama - Koruška, Salzburg i Gornja Austrija - su poprilično ok, dosta čak i ravne te bez previše prometa. Koji su nedostaci ako se odlučite skrenuti s autoputa i izbjeći tunele? Prijeći ćete više kilometara i duže će trajati vožnja. Prednosti: uštedjet ćete 49,4 € (koliko koštaju tuneli u oba smjera) i uživati u ljepotama Austrije u kojima ne možete uživati dok se vozite autoputom. 
Nama je priroda bila prelijepa, zelenilo, pašnjaci, stabla i planine. 






Smještaj smo rezervirali večer prije polaska preko Bookinga (klikom na link možete ostvariti povrat od 10% popusta na vašu rezervaciju). Odabrali smo Gasthof Waldwirt jer nam je cijena bila najprihvatljivija u usporedbi s drugim cijenama u blizini, a htjeli smo ''tradicionalan'' smještaj u planinama i ne predaleko Hallstatta.  Moram priznati da smo platili nešto veću cijenu, nego što smo inače naviknuti plaćati - 80€ za noćenje s doručkom za dvije osobe.



Dvije su nas sitnice obradovale u ovom objektu: poruka dobrodošlice i mini bonbončići te dvije boce mineralne na odlasku. 

Naš je Gasthof nudio i večeru, ali smo mi odlučili otići u neki drugi Gasthof. Moram reći da smo bili malo razočarani gastronomskom ponudom u obližnjim mjestima u kojima smo jeli - Russbach am Pass Gschutt i Gosau. Naime, svi su nudili tek nekoliko jela - bečku šniclu, cordon bleu, svinjske medaljone u umaku od gljiva, miješano meso te gulaš sa špeclama. Cijene se kreću otprilike 12 - 16 € po jelu, pivo 3 - 5€ itd. Mi smo jeli u Kirschenwirt RussbachKirschenwirt Gosau, bilo je ukusno, ali bismo tako nešto kod nas platili 20€, a ne 37€/42€ koliko smo ovdje platili. Jeli smo cordon bleu, gulaš sa špeclama, miješano meso i čokoladni kolač sa sladoledom. 

Primjedbe