Hallstatt i rudnik soli

Hallstatt je naselje na istoimenom jezeru u Gornjoj Austriji. Prvi sam put za ovo mjesto čula na prvoj godini faksa kada smo učili o željeznom dobu, naime, prema halštatskom nalazišta naziva se i starije željezno doba. Tek sam poslije proučavajući različite putopise i ponude agencija naišla na ovo mjesto kao turističku destinaciju.
Mjesto je baš posebno i drukčije te totalno romantično onako kako samo naselja na jezeru mogu biti. Hallstatt je poznat po svom rudniku soli, u ovoj regiji Salzkammergut ima dosta rudnika soli. Upravo se zahvaljujući soli razvijao ovaj gradić. U Hallstatt se ulazi i izlazi kroz tunel. Parkiralište je podosta skupo, tri sata parkinga dođu 8,5€. Unutar tunela u smjeru izlaza postoji besplatno manje parkiralište u kojem možete parkirati auto na sat i pol koliko je i dovoljno za razgled. Ukoliko mislite u rudnik soli trebat će vam više vremena i morat ćete ili platiti parking ili pak parkirati prije ulaza u Hallstatt, odmah ispred tunela može se uz cestu besplatno parkirati, ali onda ćete morati malo više hodati.
Mi smo najprije parkirali na besplatnom parkingu unutar tunela i prošetali po Hallstattu, a zatim platili parking u blizini žičare koja vodi u rudnik soli. S tog se parkinga stepenicama spuštate u Hallstatt.
Crkva sv. Uznesenja Marijina
Župna crkva s grobljem.
Glavni trg Brunnen
Kulturni krajolik Salzkammergut čine Hallstatt i planina Dachstein te se ovo područje nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine.
Na brdu iznad Hallstatta posjetili smo rudnik soli koji je najstariji na svijetu jer su pronađeni tragovi iskapanja soli stari više od 7000. g., odnosno tragovi datiraju iz razdoblja od 5000g. pr. Kr. Ulaznica za rudnik i žičaru dođe 30€.
Osim rudnika tu se nalazi obrambena kula Rudolfsturm iz 13. stoljeća. 
Uz ovu kulu u kojoj se nalazi restoran možete uživati u pogledu na Hallstatt i jezero sa skywalka. 
Na putu prema rudniku možete saznati nešto više o halštatskoj kulturi pa čak i vidjeti neke ostatke iz tog doba. 
Ima dosta hodanja do mjesta gdje se ulazi u rudnik. 
Tamo svima podijele zaštitna odijela. Ulaz u rudnik. 
Po rudniku: 
U rudniku smo se spuštali drvenim toboganom u paru i vozili vlakićem kroz tunele. 

U ovom su rudniku pronađene i najstarije drvene stepenice za u rudnik, stare 3500. g. 

Primjedbe