Šugo od divljači s palentom

Kako ,,starim'' tako se sve više okrećem tradiciji i tradicionalnim klasičnim i starinskim jelima. Počinjem biti nekako svjesna toga da ukoliko ne naučim kuhati ili isprobam neka tradicionalna jela da bi se obiteljski recepti mogli pogubiti. Moja svekar je odličan lovac, a moja svekrva odlična kuharica što je dobitna kombinacija kada je divljač u pitanju. Bila  bih ,,luda'' da sam odbila meso divlje svinje i da nisam isprobala njen recept po kojem smo ovo jelo i jeli na jednom od nedjeljnjih ručkova.

Recept

  • Sastojci za marinadu koja se priprema dan prije: 100ml crnog vina, 3 žlice svinjske masti, 1 žlica suhih brusnica, 500-600g mesa od buta mlade divlje svinje.
  • Sastojci za šugo: 3 režnja češnjaka, 1 veći luk, 1 veća mrkva, 3 žlice maslinova ulja, 500-600ml vode. 
Priprema:
1. Dan prije staviti meso u marinadu.
2. Meso zajedno s marinadom peći da dobije koricu izvana. Dok se meso peče, nasjeckati na kockice češnjak i luk, a mrkvu naribati.
3. Izvaditi meso iz lonca. U lonac dodati 3 žlice maslinova ulja, češnjak, luk i mrkvu te izdinstati.
4. Štapnim mikserom usitniti izdinstani luk, češnjak i mrkvu te vratiti u lonac.
5. U usitnjeni umak dodati meso te vodu. Kuhati oko sat i pol (ovisno koliko je veliki komad mesa) na laganoj do srednje jakoj vatri.
6. Dodati grančicu ili dvije ružmarina, začiniti solju i paprom te meso narezati na komade i vratiti u umak. Peći još pola sata.
7. Poslužiti uz palentu ili njoke.

Ako ste isprobali recept, slobodno ostavite komentar. Možete poslati i fotografiju s dojmovima u poruci na Instagramu (@travel_and_cook_diary) i rado ću podijeliti u storyju.

Primjedbe