Smoothie i povrtna juha za detox nakon blagdana

Nakon što se za vrijeme blagdana najedemo svega i svačega, bilo bi dobro koji dan pojesti malo laganiju hranu kako za doručak tako i za ručak. Slijede dva ,,lagana'' recepta koja su nastala prije nekih mjesec dana kada sam zbog zubobolje morala jesti tekuću hranu.

Smoothie za doručak
Sastojci: 1 banana, 2 žlice zobenih pahuljica, 1 kivi, 200ml tekućeg jogurta.
U baciti u blender voće nasjeckano na komade, zobene i jogurt te sve zajedno usitniti.
Povrtna juha
Za juhu sam koristila povrće koje sam imala u zamrzivaču. Kada je povrće sezonsko, izrežem ga na kockice ili prutiće i zamrznem te poslije koristim cijelu zimu za pripremu jela.

Sastojci za temeljac od povrća: 1 mrkva, 1 luk, 1 mali celer i 3 lista celera, 1 i pol litra vode.
Ostali sastojci za juhu: 100g buče nasjeckane na kockice, 350g krumpira, 100g paprike (babure), sol, papar, pola žličice curryja, vrhnje za kuhanje, 3 režnja češnjaka, maslinovo ulje.

Priprema:
1. Povrće za temeljac nasjeckati i na srednje velike komade i kuhati sat vremena. Procijediti povrće i vodu.
2. Na maslinovu ulju popržiti češnjak narezan na kockice. Kad češnjak požuti, dodati buču, krumpir i papriku isjeckane na kockice. Sve zajedno pržiti 10-ak minuta da bundeva malo omekša.
3. Dodati mrkvu i luk iz temeljca te 1 litru temeljca. Kuhati 30 minuta. Procijediti povrće i izmiksati u kašu te vratiti u juhu. Začiniti solju, paprom i curryjem i kuhati još malo (10-ak minuta) da se sve sjedini.
4. Po želji dodati vrhnje za kuhanje.

Primjedbe