U okolici Trsta - Grotta Gigante

(Post je objavljen 6. svibnja 2014. na blog.hr i samo prenesen.) 
Produženi smo vikend iskoristili za jednodnevni izlet. Kako nam je Trst blizu, vrlo često smo u prošlosti odlazili tamo u šoping, a i sada se ponekad zaletimo – iako Trst više nije ono što je nekad bio. Prošlo sam ljeto kod Kulerice vidjela post o dvorcu Miramare u blizini Trsta i u glavi si zapisala da je krajnje vrijeme da posjetimo tu ljepotu u našoj blizini. Dvorac Miramare je trebao biti prva postaja našeg izleta, ali smo morali promijeniti planove jer se baš u nedjelju održavao maraton i cesta je bila zatvorena. Krenuli smo tada u posjet jame Grotta Gigante
Grotta Gigante se nalazi u blizini mjesta Prosecco. Krenete autocestom od Trsta prema Veneciji i vozite nekih 10-15 minuta do izlaza na kojem je naznačeno skretanje za Prosecco, odnosno Grottu Gigante. 
Ulaznica dođe 12 eura, a šetnja traje malo više od sat vremena. Kako je u jami mračno, slike nisu baš nešto pa tko je zainteresiran za bolje fotografije neka skokne na njihovu službenu stranicu. 
Jama je otkrivena u 19. stoljeću, a za turiste je otvorena od 1908. Vodičkinja nam je rekla, a i na njihovoj službenoj stranici piše da je jama od 1995. u Guinessu kao najveća turistička jama.
U jamu se spuštate stepenicama: 

Na dnu jame dočekao nas je ogroman prostor: 
U jami na nekoliko mjesta ima mahovine i paprati koji su nastali procesom fotosinteze (spore koje su slučajno doveli ljudi + svjetlost žarulja) što još nisam vidjela u jamama. 

Nakon iscrpne šetnje, odlučili smo da je vrijeme za ručak pa smo se uputili u Udine. Odabrali smo Udine jer smo htjeli obaviti malo šopinga, a tamošnji šoping centar ima i nekoliko restorana. Od jame do šoping centra Citta Fiera u Udinama treba oko 40 minuta vožnje. Kako u Udinama ima pregršt raznih restorana: talijanski, njemački , indijski, kineski, meksički, arapski i naravno američki iliti McDonald's, našli smo se u dilemi što odabrati. Odlučili smo se za arapski i kebab, uzeli smo meni za dvoje: rolani kebab, pomfrit i kvadratasti krumpir s umakom. Fino, taman i pristupačna cijena (19 eura s uključenom uslugom). 
Nakon ručka i malog šopinga, krenuli smo za Duino – gradić na obali koji krasi dvorac. To nam nije bilo u planu, ali smo se na biljetarnici jame nakupili raznih promotivnih letaka pa smo saznali još za dvorac u Duinu i staze posvećene Prvom svjetskom ratu – što planiramo najesen posjetiti. 
Uglavnom, stigli smo u Duino nemalo smo se iznenadili kad smo shvatili da se u blizinu dvorca može jedino ako se kupi ulaznica od 8 eura i da se u dvorac i njegovu blizinu može još samo pola sata. S obzirom da nam je u planu bio dvorac Miramare odlučili smo ostaviti dvorac u Duinu za neki drugi put i krenuti za Miramare. O dvorcu Miramare, u sljedećem postu.  
Pogled na Duino s ceste. 

Primjedbe